Компанијата „Хуавеј” повика на зголемена сигурност на податоците
➢ Актуелно (11.09.2020)
👁 Прочитано: 735Компанијата „Хуавеј” повика на зголемена сигурност на податоците

Компанијата „Хуавеј“ ги повика сите држави, кога станува збор за Глобалната иницијатива за сигурност на податоците, дека подеднаква важност даваат на развојот и сигурноста и дека заземаат урамнотежен пристап кон технолошкиот напредок, економскиот развој и заштитата на националната безбедност и јавните интереси. Според „Хуавеј“, државите би требало да го негуваат отвореното, чесното работно опкружување со цел да постигнат взаемна корист и заеднички развој, а истовремено државите имаат одговорност и право да обезбедат сигурност на важни податоци и лични информации, кои се однесуваат на нивната национална, јавна и економска безбедност и социјална сигурност.

Ги повикуваме владите, меѓународните организации,  ИКТ-компаниите, технолошките заедници, граѓанските организации, поединците и сите останати актери со заеднички труд да учествуваат во унапредувањето на безбедноста на податоците, врз основа на опсежна консултација, заеднички придонес и корист. Сите страни би требало да ги подобрат дијалогот и соработката, засновани на взаемно почитување, како и да ги здружат силите во создавање општество со заедничка иднина во сајбер-просторот, кој вклучува мир, сигурност, отвореност, соработка и ред, се наведува во соопштението компанијата „Хуавеј“.

Операторите на информационо-комуникациски услуги треба да се обврзат дека навремено ќе ги известуваат своите партнери и корисници за сериозноста на слабите точки на своите производи и ќе понудат начин на решавање на проблемите. Ги повикуваме сите држави и глобални информационо-комуникациски компании да ги поддржат овие иницијативи и да ги потврдат обврските од билатералните, регионалните и меѓународните договори, наведуваат од компанијата „Хуавеј“.

Служба за информирање при Комората