21.09.2020, Актуелно
НОВА УСЛУГА НА СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА: МЕСЕЧЕН ЕКОНОМСКИ ПРЕГЛЕД (МЕП) ЗА ТЕКОВНИТЕ ДВИЖЕЊА ВО ЕКОНОМИЈАТА
МЕП има за цел да обезбеди концизен аналитички преглед на најзначајните тековни движења во македонската економија, како и да даде согледувања за следниот период. Воедно, имајќи предвид дека македонската економија е мала и отворена кон светот, МЕП вкл...
21.09.2020, Актуелно
ШТО ПОКАЖА ИНДЕКСОТ ЗА ЧОВЕЧКИ КАПИТАЛ НА СВЕТСКА БАНКА?
Ако се запрашаме што е клучниот фактор за одржлив економски раст и развој и намалување на стапката на сиромаштија во земјите, несомнено одговорот е квалитетен образовен и здравствен систем. Тоа значи континуирано вложување во човечкиот капитал, во не...
21.09.2020, Актуелно
Објавена листата на најдобри универзитети во светот
 На листата на најдобри 10 универзитети на светот, на прво место петта година по ред е  Универзитетот „Оксфорд“, Велика Британија. Американските универзитети се најбројни на листата на 10 најдобри, а кинескиот универзитет „Цингхуа” е привот универзит...
21.09.2020, Актуелно
НАМАЛУВАЊЕ И ОТКАЖУВАЊЕ НА НАРАЧКИТЕ НА СТРАНСКИТЕ ПАРТНЕРИ ВО ТЕКСТИЛНАТА И КОЖАРСКАТА ИНДУСТРИЈА
Поради пандемијата предизвикана од КОВИД-19 и мерките преземени за спречување на нејзиното ширење, во светски рамки дојде до намалување на побарувачката за текстилни производи, облека и обувки, а секако сето тоа влијаеше на намалување на глобалното п...
21.09.2020, Актуелно
НА ДЕНЕШЕН ДЕН, 21.09.
21.09.1792 година, Француска револуција: Националната конвенција донела проглас, со кој се најавува официјално укинување на француската монархија. 21.09.1934 година, роден е Леонард Норман Коен, канадски музичар. 21.09.1937 година, Џ.Р.Р. Толкин ја о...
21.09.2020, Актуелно
Здружение на производители на шампањ од Франција: Продажбата на шампањ нагло опадната
Продажбата на шампањ, еден од најпознатите француски производи, нагло опадна оваа година поради пандемијата предизвикана од корона вирусот, а претставниците на производителите оценуваат дека околу 100 милиони шишиња ќе останат непродадени. Поради пад...
21.09.2020, Актуелно
СВЕТСКАТА ТРГОВСКА ОРГАНИЗАЦИЈА ЈА ПРЕЗЕНТИРАШЕ Е-БИБЛИОТЕКАТА ЗА „РАСПОРЕД НА СТОКИ“
На 17 септември 2020 година, Светската трговска организација ја лансираше Е-библиотеката за распоред на стоки, нова интернет-платформа која обезбедува пристап до илјадници датотеки и правни инструменти што ги содржат тарифите и другите обврски направ...
20.09.2020, Актуелно
НА ДЕНЕШЕН ДЕН, 20.09.
20.09.331 п.н.е., на реката Тигар, во Месопотамија, војската на Александар Македонски се судрила со главнината на персиската војска на царот Дариј III. Персијците имале околу милион војници, а Александар Македонски помалку од 50.000. Овој судир во ис...
20.09.2020, Актуелно
ПОДДРЖАНИ 87 КОМПАНИИ И НАЈАВА НА СЛЕДЕН ЦИКЛУС ЗА НОВА ФИНАНСИСКА ПОДДРШКА ЗА КОМПАНИИТЕ ОД ФИТР
Вкупно 87 компании, кои планираат да реализираат проекти во вредност од околу 3 милиони евра, избрани се во финалната селекција од повикот за ко-финансирани грантови за брзо прилагодување од Ковид 19, соопштија вчера на прес конференција во Владата, ...
19.09.2020, Актуелно
ШТО ДОНЕСЕ  18-ти септември, „ИНВЕСТИТОРСКИОТ ДЕН“ НА БЕРЗАТА
На „Инвеститорски ден“ на Берзата на 18.09.2020 година, се склучиле вкупно 339 трансакции што е убедливо најголем број на трансакции од јуни до денес. Вториот најголем број на трансакции на дневно ниво во овој период е 169, а просечниот дневен број н...
<<  <  1    >  >>