СОРАБОТКА СО ДОМАШНИ ИНСТИТУЦИИ 06.07.2020
👁 Прочитано:23.09.2020,
ЗАЕДНИЧКА СРЕДБА НА СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА И МИНИСТЕРКАТА ЗА ОБРАЗОВАНИЕ И НАУКА
Дуалниот систем на образование и регионалните центри за стручно образование и обука беа тема на денешната средба со министерката за образование и наука, Мила Царовска, организирана на покана на Стопанската комора на Македонија, со претставници од Сто...
22.09.2020,
ЦАРИНСКА УПРАВА НА РСМ: ПРЕЗЕНТИРАНИ УСПЕШНО ПРЕЗЕМЕНИТЕ МЕРКИ ЗА ОЛЕСНУВАЊЕ НА ТРГОВИЈАТА ВО УСЛОВИ НА ЗДРАВСТВЕНА КРИЗА
Активностите на Поткомитетот за царина и потекло во рамки на CEFTA, со кој оваа година претседава Царинската управа на Република Северна Македонија, вклучија организирање на денешната официјална посета на Граничниот премин Табановце, со високи претст...
20.09.2020,
ПОДДРЖАНИ 87 КОМПАНИИ И НАЈАВА НА СЛЕДЕН ЦИКЛУС ЗА НОВА ФИНАНСИСКА ПОДДРШКА ЗА КОМПАНИИТЕ ОД ФИТР
Вкупно 87 компании, кои планираат да реализираат проекти во вредност од околу 3 милиони евра, избрани се во финалната селекција од повикот за ко-финансирани грантови за брзо прилагодување од Ковид 19, соопштија вчера на прес конференција во Владата, ...
19.09.2020,
ШТО ДОНЕСЕ  18-ти септември, „ИНВЕСТИТОРСКИОТ ДЕН“ НА БЕРЗАТА
На „Инвеститорски ден“ на Берзата на 18.09.2020 година, се склучиле вкупно 339 трансакции што е убедливо најголем број на трансакции од јуни до денес. Вториот најголем број на трансакции на дневно ниво во овој период е 169, а просечниот дневен број н...
16.09.2020,
НАСОКА ЗА УВОЗ НА ВИНО СО ПРЕФЕРЕНЦИЈАЛНО ПОТЕКЛО ОД ЕВРОПСКАТА УНИЈА ВО РАМКИ НА ТАРИФНИ КВОТИ
1. Со оваа насока се утврдува начинот, условите и критериумите за остварување на правото на користење на тарифни квоти при увоз на вино со преференцијално потекло од Европската унија. 2. Надлежни за постапување по оваа насока се вработените во цари...
16.09.2020,
Комитет за оперативна монетарна политика на Народната банка - Поставеноста на монетарната политика оценета како соодветна на макроекономските услови
На 15 септември 2020 година се одржа редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка (КОМП), на којашто беа разгледани движењата на меѓународните и домашните финансиски пазари и показателите за домашната економија во ...
14.09.2020,
Работна средба на делегација на Стопанската комора на Македонија со заменикот на претседателот на Владата за европски прашања, Никола Димитров
Во контекст на претстојното интензивирање на евроинтегративниот процес во земјава, денес е остварена работна средба на делегација на Стопанската комора на Македонија, предводена од претседателот на Комората, Бранко Азески, со заменикот на претседател...
13.09.2020,
ОД ЦАРИНСКАТА УПРАВА ИНФОРМИРААТ ДЕКА Е НАПРАВЕНА НОВА НАДГРАДБА НА АПЛИКАЦИЈАТА ЗА ДИГИТАЛНО ПОТПИШУВАЊЕ ВО СОЦДАД
Царинската управа на Република Северна Македонија информира дека е направена нова надградба на апликацијата за дигитално потпишување во СОЦДАД. Со оваа надградба на апликацијата за дигитално потпишување на пораки во Системот за обработка на царински ...
12.09.2020,
„ИНВЕСТИТОРСКИ ДЕН“ НА БЕРЗАТА НА 18 СЕПТЕМВРИ
По повод одбележувањето на 25 години од основачкото собрание на Македонска берза АД Скопје, Берзата иницира одржување на т.н. „Инвеститорски ден“. Оваа иницијатива ја прифатија и во неа активно се вклучија Централниот депозитар за хартии од вредност ...
11.09.2020,
ДЗС: Издадени 284 одобренија за градење, јули 2020 година
Според податоците на Државниот завод за статистика, во јули 2020 година издадени се 284 одобренија за градење, што е на исто ниво во споредба со јули 2019 година.Според издадените одобренија за градење, предвидената вредност на објектите изнесува 5.0...
<<  <  1    >  >> 


Контакт лице: д-р Јелисавета Георгиева-Јовевска
потпретседател на Стопанската комора на Македонија
Телефон: ++ 389 2 3244031
Факс: ++ 389 2 3244088
Е-адреса: jelisaveta@mchamber.mk
Контакт центар: (02) 15015