14.09.2020, ОБРАЗОВАНИЕ - ИНВЕСТИЦИЈА ВО БИЗНИСОТ
ОБРАЗОВАНИЕТО НЕ Е ПРОБЛЕМ, ОБРАЗОВАНИЕТО Е МОЖНОСТ
Имам впечаток дека иако Министерството за образование и наука излезе со став дека наставата во новата учебна година ќе се реализира со учење на далечина, познатата „онлајн“ настава (освен за учениците од прво до трето одделение), сè уште e актуелна т...
10.09.2020, ОБРАЗОВАНИЕ - ИНВЕСТИЦИЈА ВО БИЗНИСОТ
ОДОБРЕНИ ПРОТОКОЛИТЕ ЗА ПРАКТИЧНА ОБУКA НА УЧЕНИЦИТЕ ВО КОМПАНИИ
Непобитен е фактот дека стручните вештини се совладуваат исклучиво преку мануелен процес, процес на вежби, односно работен процес во реална работна средина каде теоријата ја наоѓа својата применливост. Виртуелната настава, наметната поради состојбата...
24.08.2020, ОБРАЗОВАНИЕ - ИНВЕСТИЦИЈА ВО БИЗНИСОТ
ПРИОРИТЕТИ НА ЕВРОПСКАТА АЛИЈАНСА ЗА ПРАКТИКАНТСТВО
Оспособување на лицата со вештини за нов иот економски контекст е главната стратешка цел на Европската алијанса за практикантство, чиј член, од минатата година, е Стопанската комора на Македонија. Фокусот на стратешката цел, на краток и среден рок, ќ...
19.08.2020, ОБРАЗОВАНИЕ - ИНВЕСТИЦИЈА ВО БИЗНИСОТ
ФУНКЦИОНАЛНО СТРУЧНО ОБРАЗОВАНИЕ И ОБУКА И УЧЕСТВО НА ПРИВАТНИОТ СЕКТОР
Пандемијата поради коронавирусот го измести нормалното функционирање во целиот свет. Најсилно го погоди здравствениот систем, а како лавина го попречи и развојот на економијата, туризмот и угостителството, транспортот, го прекина образовниот процес, ...
13.08.2020, ОБРАЗОВАНИЕ - ИНВЕСТИЦИЈА ВО БИЗНИСОТ
НАСТАВА МОРА ДА ИМА
Ништо не може да го замени стекнувањето на знаењата и вештините без физичкото присуство на учениците во училиштата. Непосредната размена на информации подолго останува во сеќавањето на учениците. Една слика или вежба повеќе се врежува во меморијата о...
10.08.2020, ОБРАЗОВАНИЕ - ИНВЕСТИЦИЈА ВО БИЗНИСОТ
ЌЕ БИДЕ ИЛИ НЕМА ДА БИДЕ?
Предвидувањата и креирање стратегија за развој се основа за секоја економски развиена земја - да се биде чекор пред времето и да се има втора алтернатива, во случај, првата да не може да се реализира. Во време кога се справуваме со последиците од сос...
04.08.2020, ОБРАЗОВАНИЕ - ИНВЕСТИЦИЈА ВО БИЗНИСОТ
ПРЕКУ УЧЕЊЕ ОД ДАЛЕЧИНА ДО КАДАР ЗА БИЗНИСОТ
Останува уште неполн месец до почетокот на учебната 2020/2021 година. Пандемијата со корона вирусот не стивнува, но тоа не значи дека не треба да се размислува за реализација и одржливост на образовниот процес. На стопанството ќе му биде потребен кад...
29.07.2020, ОБРАЗОВАНИЕ - ИНВЕСТИЦИЈА ВО БИЗНИСОТ
НОВАТА АГЕНДА ЗА ВЕШТИНИ ВО ЕВРОПА 2020-2025
Пандемијата со Ковид 19 сериозно ги наруши стандардните активности во образованието  и обука во цела Европа, но најмногу проблеми се јавија во стручно образование и обука и реализацијата на практичната обука на учениците. Земјите-членки на ЕУ, како и...
20.07.2020, ОБРАЗОВАНИЕ - ИНВЕСТИЦИЈА ВО БИЗНИСОТ
QUO VADIS (КАДЕ ОДИШ)?
Сè уште не може да се предвиди каков ќе биде исходот со корона вирусот. Поголемиот дел на стручната јавност сметаат дека ќе настапи втор бран на пандемијата, што сигурно ќе влијае и на почетокот на учебната година и воопшто на образовниот процес. Се ...
16.07.2020, ОБРАЗОВАНИЕ - ИНВЕСТИЦИЈА ВО БИЗНИСОТ
ШТО НЕ ЧЕКА ПОСЛЕ ВИРУСОТ?
Заврши учебна 2019/2020 година за околу 270.000 ученици од основното и средното образование, во услови што ги наметна состојбата со корона вирусот. Се сменија навиките на однесување и работење во сите сфери на општеството и ако не беше состојбата со ...
<<  <  1    >  >>