19.10.2020, ВМРЕЖУВАЊЕ НА КОМПАНИИТЕ ПО СИТЕ ОСНОВИ
ВРЕМЕ Е ДА СЕ СЛУШНАТ МИСЛЕЊАТА НА 30-ТЕ КОМПАНИИ КОИ НАЈДОБРО СЕ СПРАВУВААТ СО КРИЗАТА
Го живееме веќе осмиот месец во овие вонредни околности. Состојба од размери какви не се видени досега, на глобално ниво. Неизвесноста за бизнисот е можеби најголемиот непријател – водењето бизнис се заснова на планирање и предвидливост, секојдневни ...
28.09.2020, ВМРЕЖУВАЊЕ НА КОМПАНИИТЕ ПО СИТЕ ОСНОВИ
Индикаторите за доверба во производството во Словенија покажуваат тенденција на раст
Податоците на Државниот завод за статистика на Република Словенија покажуваат дека во септември 2020 година,  индикаторите за доверба во производството, градежништвото и услугите забележуваат подобрување, тие повторно се повисоки во споредба со индик...
26.09.2020, ВМРЕЖУВАЊЕ НА КОМПАНИИТЕ ПО СИТЕ ОСНОВИ
“Hermès Birkin” чантите - најскапите чанти на светот
Општо е познато дека чантите Hermès Birkin се исклучително скапи, но и еден од најбараните модни предмети на светот од друга страна. Една Birkin чанта може да чини најмалку илјада долари, а највисоката цена која е платена за Hermes чанта на аукција и...
25.09.2020, ВМРЕЖУВАЊЕ НА КОМПАНИИТЕ ПО СИТЕ ОСНОВИ
Поради уникатноста на производството и својствата, магарешкото сирење е најскапо во светот
Најскапото сирење во светот се произведува во Србија. Специјалниот природен резерват Засавица кај Сремска Митровица произведува магарешко сирење по неверојатна цена од 1.000 евра за килограм.Менаџерот на резерватот, Слободан Симиќ, вели дека Засавица...
25.09.2020, ВМРЕЖУВАЊЕ НА КОМПАНИИТЕ ПО СИТЕ ОСНОВИ
Најиновативни компании во светот
 Корпоративната долговечност е во пад, се проценува дека типична компанија од 60-те години, според индексот на „Standard &Poors“ траела повеќе од 60 години, а денес просечниот век на траење на овие компании е 18 години. Во денешниот свет на брзо темп...
25.09.2020, ВМРЕЖУВАЊЕ НА КОМПАНИИТЕ ПО СИТЕ ОСНОВИ
ММФ: За закрепнување од кризата ќе треба да поминат многу години
-Кризата предизвикана од пандемијата поради корона вирусот трае подолго отколку што се очекуваше и на одредени земји ќе им бидат потребни години пред нивните економии повторно да почнат да растат, наведе првиот заменик на директорот на ММФ, Геофри Ок...
25.09.2020, ВМРЕЖУВАЊЕ НА КОМПАНИИТЕ ПО СИТЕ ОСНОВИ
Извештајот на Меѓународната организација на трудот (ILO), покажува дека добивката од работа е намалена за 10,7 %
Добивката од работа во услови на пандемија во првите девет месеци на годишно ниво во светот е намалена за 10,7%, односно за 3.500 милијарди американски долари, објави во средата Меѓународната организација на трудот во најновиот извештај.Во износот не...
25.09.2020, ВМРЕЖУВАЊЕ НА КОМПАНИИТЕ ПО СИТЕ ОСНОВИ
Колку владите на ЕУ одвојуваат за спорт и рекреација?
Во 2018 година, 27-те членки на Европската унија, според податоците од Еуростат, потрошиле 50,7 милијарди евра за рекреација и спорт. Во целост во ЕУ, главните трошоци на рекреација и спорт остануваат релативно стабилни како процент од вкупните трошо...
25.09.2020, ВМРЕЖУВАЊЕ НА КОМПАНИИТЕ ПО СИТЕ ОСНОВИ
Користење на јавниот превоз во земји-членки на ЕУ
Јавниот превоз е добар начин да се намалат емисиите на штетни гасови, како и метежот во урбаните средини, особено ако превозните средства користат алтернативни, почисти горива. Европската комисија силно ја охрабрува употребата на јавен превоз што мож...
24.09.2020, ВМРЕЖУВАЊЕ НА КОМПАНИИТЕ ПО СИТЕ ОСНОВИ
„Најк” се адаптира на новото „нормално”
„Ако треба да издвојам една работа, тоа би била мојата способност да ги проценам луѓето“, е изјава на Фил Најт, основачот на мултинационалната американска компанија „Најк“.  Очигледно оваа своја способност ја користи и за опстојување во услови на здр...
<<  <  1    >  >>