КИНА ВЛОЖУВА 49,9 МИЛИЈАРДИ ЈУАНИ ВО ЖЕЛЕЗНИЧКАТА ИНФРАСТРУКТУРА
➢ Актуелно (12.08.2020)
👁 Прочитано: 921КИНА ВЛОЖУВА 49,9 МИЛИЈАРДИ ЈУАНИ ВО ЖЕЛЕЗНИЧКАТА ИНФРАСТРУКТУРА

Железничката корпорација на Кина оваа година вложи 67,1 милијарди јуани, односно околу 9,67 милијарди американски долари во железничката инфраструктура, што претставува раст за 3,6 % во однос на минатата година. Инвестициите се претежно во големи и средни железнички проекти и изнесуваа 49,9 милијарди јуани во јули. Кина ја има втората најдолга железничка линија во светот, а само минатата 2019 година преку кинеската железничка транспортна линија поминале 3.660 милијарди патници, а извршен е транспорт на стоки во вкупен износ од 4.389 милијарди.

Во 2020 година во период од седум месеци пуштени се во употреба повеќе од 1.310 километри нови железнички линии, вклучувајќи ја и 733 километри долгата пруга за возови со голема брзина.

 

Служба за информирање при Комората