ЕДЕН РЕГИОН
ЕДНА ЕКОНОМИЈА
Актуелно / Стопанска комора на Македонија
   
Вести
19.08.2019 👁 Прочитано: 492

БУНДЕСБАНК НАЈАВИ ДЕКА ГЕРМАНСКАТА ЕКОНОМИЈА ЌЕ ВЛЕЗЕ ВО РЕЦЕСИЈА ВО ТРЕТИОТ КВАРТАЛ


Германската економија ќе влезе во рецесија во третиот квартал поради „драстичниот“ пад на индустриското производство поради, кој се должи на тензиите на меѓународните пазари, предупреди Бундесбанк.

„Економијата може повторно лесно да се намали ова лето“, се наведува во месечниот извештај на централната банка на Германија.

Документот покажува дека е забележан пад од 0,1 процент на бруто домашниот производ во вториот квартал од оваа година.

Финансиската институција посочува дека „според актуелните податоци, се очекува индустриското производство да се намали и во тековниот квартал“.

Превземено од: ПлусИнфо.мк
https://plusinfo.mk

БУНДЕСБАНК НАЈАВИ ДЕКА ГЕРМАНСКАТА ЕКОНОМИЈА ЌЕ ВЛЕЗЕ ВО РЕЦЕСИЈА ВО ТРЕТИОТ КВАРТАЛ