ДАНОЦИ И ЦАРИНИ 17.07.2020
👁 Прочитано:

16.09.2020,
НАСОКА ЗА УВОЗ НА ВИНО СО ПРЕФЕРЕНЦИЈАЛНО ПОТЕКЛО ОД ЕВРОПСКАТА УНИЈА ВО РАМКИ НА ТАРИФНИ КВОТИ
1. Со оваа насока се утврдува начинот, условите и критериумите за остварување на правото на користење на тарифни квоти при увоз на вино со преференцијално потекло од Европската унија. 2. Надлежни за постапување по оваа насока се вработените во цари...
25.08.2020,
ЕУ ПРЕДЛАГА ИЗМЕНА НА СПОГОДБАТА ЗА СТАБИЛИЗАЦИЈА И АСОЦИЈАЦИЈА СО РСМ ВО НАСОКА НА ЛИБЕРАЛИЗИРАЊЕ НА ПРАВИЛАТА ЗА ПОТЕКЛО НА СТОКИТЕ
Европската комисија на 24.08.2020 година усвои пакет предлози, кој има за цел да ја зголеми трговијата меѓу Европската Унија и соседните земји од пан-евро-медитеранскиот регион. Предлозите ќе ги модернизираат трговските договори на ЕУ со 20 трговски ...
06.08.2020,
Царинска Управа: ЧЕКОР ПОНАПРЕД ВО ДИГИТАЛИЗАЦИЈАТА НА ЦАРИНСКАТА ОБРАБОТКА НА ПРАТКИ ПРЕВЕЗУВАНИ ОД БРЗИТЕ ПОШТИ
Со цел понатамошно олеснување на работата на економските оператори што превезуваат брзи пратки и во согласност со процесот на воведување на Е-царина, Царинската управа на Република Северна Македонија од 05.08.2020 година воведува задолжително поднесу...
09.04.2020,
(НЕ)СТАНДАРДНИ РЕШЕНИЈА ЗА НЕСТАНДАРДНИ СОСТОЈБИ – ТРИ ПРЕДЛОЗИ ЗА ПАЗАРОТ СО НАФТЕНИ ДЕРИВАТИ
Решенијата за кризни ситуации вообичаено значат да се размислува надвор од кутијата. Веќе на сите ни е јасно дека никој нема да може да ги одбегне негативните економски ефекти кои со себе ги донесе коронавирусот, прашањето е само како да успееме што ...
13.03.2020,
ДАНОЦИ ВО ВРЕМЕ НА COVID-19
Во актуелново време на COVID-19 (име на болеста предизвикана од корона вирусот), даноците стануваат екстремно важна категорија, поради две причини: од една страна првенствено од нивната наплата зависи сервисирањето на заедничките потреби, а од друга,...
28.02.2020,
Два случаја на даноци и царини со глава во 2018 , а опашка во 2020
Анета Димовска, самостоен советник во Стопанската комора на МакедонијаДва настана би издвоила од областа на даноците и царинската политика од оваа недела, кои не се поврзани меѓу себе, но двата се врзани за 2018 година. Првиот се однесува на објават...
25.02.2020,
ГОЛА Е, А ЦЕЛА ЕВРОПА ЈА ОБЛЕКУВА
Облекувањето е карактеристика на речиси сите човекови општества, а денес облекувањето подразбира од следење на скапа висока мода преку традиционална облека, до поевтини и полесно достапни парчиња, во зависност од географската положба, економските усл...
21.02.2020,
РЕФОРМА НА ДАНОЧНИОТ СИСТЕМ?!
Министерството за финансии промовираше Стратегија за реформа на даночниот систем 2020-2023. Согласно образложението во истата главна цел е да обезбеди даночните власти да се однесуваат на ефикасен, координиран и ефективен начин кон постигнување на за...
14.02.2020,
НОВИ ПАРАМЕТРИ ЗА ПРЕСМЕТКА НА ПЛАТИ ВО 2020 ГОДИНА
Анета Димовска, самостоен советник во Стопанската комора на МакедонијаСо исплата на платата за јануари 2020 година се применуваат нови параметри кои доколку не се корегира износот на бруто плата кој го добиваат вработените првенствено имаат влијание...
13.02.2020,
ЗОШТО АРБИТРАЖА, А НЕ СУД?
Кога зборуваме за правдата и правичноста, не можам, а да не споменам еден парадокс кој постои кај нас, а тоа е постојаното незадоволство и укажување на граѓаните и деловниот свет за нефункционирањето на правната држава и владеењето на правото, недове...
<<  <  1    >  >> 


Контакт лице: м-р Анета Димовска
самостоен советник во Стопанска комора на Македонија
Телефон: ++ 389 2 3244017
Факс: ++ 389 2 3244088
Е-адреса: aneta.dimovska@mchamber.mk
Контакт центар: (02) 15015