23.11.2020, ВМРЕЖУВАЊЕ НА КОМПАНИИТЕ ПО СИТЕ ОСНОВИ
КОВИД 19
На почетокот на пандемијата, државата му помогна на бизнисот да преживее. Сега е време кога треба да си помогнеме сите заедно. И на крајот, ќе дојде време кога бизнисот ќе и помогне на државата.Во изминативе десет месеци, сведоци бевме на една тешка борба со пандемијата, во која се испреплете се: непредвидливоста, неискуството, неподготвеноста, неверувањето и што ли уште не... Има ли вирус, нема ли вирус? Вештачки е произведен или природата...
13.11.2020, ВМРЕЖУВАЊЕ НА КОМПАНИИТЕ ПО СИТЕ ОСНОВИ
ЕДЕН ПОГЛЕД – ЦЕЛА СЛИКА
Среда, 11.11.2020 година, 8:15 часот. Точно  уште  465 дена до 100-годишнината од коморскиот систем во нашата земја. Уште еден обичен ден во време на пандемијата со КОВИД 19. Влегувам во деловниот објект на Стопанската комора на Македонија, најстарат...
09.11.2020, ВМРЕЖУВАЊЕ НА КОМПАНИИТЕ ПО СИТЕ ОСНОВИ
БЕЗ ОГЛЕД НА ТОА КОЛКУ Е ДОЛГА НОЌТА, ДЕНОТ СИГУРНО ЌЕ ДОЈДЕ
Ноќта дојде порано од што очекувавме. Како да се наоѓаме во епицентарот на еден триаголник во кој имаме економска, здравствена, па и општа криза која долго се провлекува, од 2008 година наваму. Анкетите конечно покажаа дека секому му е јасно оти криз...
19.10.2020, ВМРЕЖУВАЊЕ НА КОМПАНИИТЕ ПО СИТЕ ОСНОВИ
ВРЕМЕ Е ДА СЕ СЛУШНАТ МИСЛЕЊАТА НА 30-ТЕ КОМПАНИИ КОИ НАЈДОБРО СЕ СПРАВУВААТ СО КРИЗАТА
Го живееме веќе осмиот месец во овие вонредни околности. Состојба од размери какви не се видени досега, на глобално ниво. Неизвесноста за бизнисот е можеби најголемиот непријател – водењето бизнис се заснова на планирање и предвидливост, секојдневни ...
28.09.2020, ВМРЕЖУВАЊЕ НА КОМПАНИИТЕ ПО СИТЕ ОСНОВИ
Индикаторите за доверба во производството во Словенија покажуваат тенденција на раст
Податоците на Државниот завод за статистика на Република Словенија покажуваат дека во септември 2020 година,  индикаторите за доверба во производството, градежништвото и услугите забележуваат подобрување, тие повторно се повисоки во споредба со индик...
26.09.2020, ВМРЕЖУВАЊЕ НА КОМПАНИИТЕ ПО СИТЕ ОСНОВИ
“Hermès Birkin” чантите - најскапите чанти на светот
Општо е познато дека чантите Hermès Birkin се исклучително скапи, но и еден од најбараните модни предмети на светот од друга страна. Една Birkin чанта може да чини најмалку илјада долари, а највисоката цена која е платена за Hermes чанта на аукција и...
25.09.2020, ВМРЕЖУВАЊЕ НА КОМПАНИИТЕ ПО СИТЕ ОСНОВИ
Поради уникатноста на производството и својствата, магарешкото сирење е најскапо во светот
Најскапото сирење во светот се произведува во Србија. Специјалниот природен резерват Засавица кај Сремска Митровица произведува магарешко сирење по неверојатна цена од 1.000 евра за килограм.Менаџерот на резерватот, Слободан Симиќ, вели дека Засавица...
25.09.2020, ВМРЕЖУВАЊЕ НА КОМПАНИИТЕ ПО СИТЕ ОСНОВИ
Најиновативни компании во светот
 Корпоративната долговечност е во пад, се проценува дека типична компанија од 60-те години, според индексот на „Standard &Poors“ траела повеќе од 60 години, а денес просечниот век на траење на овие компании е 18 години. Во денешниот свет на брзо темп...
25.09.2020, ВМРЕЖУВАЊЕ НА КОМПАНИИТЕ ПО СИТЕ ОСНОВИ
ММФ: За закрепнување од кризата ќе треба да поминат многу години
-Кризата предизвикана од пандемијата поради корона вирусот трае подолго отколку што се очекуваше и на одредени земји ќе им бидат потребни години пред нивните економии повторно да почнат да растат, наведе првиот заменик на директорот на ММФ, Геофри Ок...
25.09.2020, ВМРЕЖУВАЊЕ НА КОМПАНИИТЕ ПО СИТЕ ОСНОВИ
Извештајот на Меѓународната организација на трудот (ILO), покажува дека добивката од работа е намалена за 10,7 %
Добивката од работа во услови на пандемија во првите девет месеци на годишно ниво во светот е намалена за 10,7%, односно за 3.500 милијарди американски долари, објави во средата Меѓународната организација на трудот во најновиот извештај.Во износот не...
<<  <  1    >  >>