21.03.2018 (Семинар)
ИНТЕГРИРАНА ПОСТАПКА ВО СИСТЕМОТ ЗА УПРАВУВАЊЕ СО ДОКУМЕНТИ И ЗАПИСИ, ВО РАМКИТЕ НА АДМИНИСТРАТИВЕН МЕНАЏМЕНТ (ДЕЛОВЕН АСИСТЕНТ) И ДЕЛОВНО-АДМИНИСТРАТИВНО РАБОТЕЊЕ

21.03.2018 (Семинар)
ИНКОТЕРМС 2010

26.03.2018 (Семинар)
Правилна примена на Законот за работни односи во делот на: судска пресуда како основ за продолжување со работа, дополнителна работа

27.03.2018 (Семинар)
ПРАВИЛНИК ЗА БЛАГАЈНИЧКО РАБОТЕЊЕ

27.03.2018 (Тренинг обука)
ВЕШТИНИ ВО ФИНАНСИСКОTO РАБОТЕЊЕ

27.03.2018 (Конференција)
КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ФАКТОРИНГ КАКО ФИНАНСИСКО РЕШЕНИЕ КОЕ ОВОЗМОЖУВА РАСТ НА МАЛИ И СРЕДНИ ПРЕПРИЈАТИЈА- 27.03.2018 Скопје

28.03.2018 (Семинар)
Заштита на правото на сопственост, стекнување право на сопственост, стварни права на странски физички и правни лица и постапка за експропријација

30.03.2018 (Семинар)
РАЗВИВАЊЕ СТРАТЕГИЈА ЗА НАСТАП НА СОЦИЈАЛНИ МЕДИУМИ

10.04.2018 (Бизнис средби)
Меѓународни деловни средби „Мостар“ 10 април 2018 година

13.04.2018 (Бизнис средби)
Меѓународни деловни средби во Бања Лука - ЕЕН мрежа

24.04.2018 (Советување)
Вработување согласно одредбите на Законот за работните односи, разлики помеѓу вработувањето на кандидатите според Законот за работните односи и Законот за вработените во јавниот сектор и Законот за административните службеници

Соопштенија, вести, актуелности - Приказ на содржина

02.11.2017


Актуелно  

ДЕЛЕГАЦИЈА НА СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА УЧЕСТВУВА НА КОНФЕРЕНЦИЈАTA: „ПРЕДИЗВИЦИТЕ НА ПАТОТ КОН ЕВРОПСКАТА УНИЈА“, во Будва, Црна Гора, од 2 – 3 ноември 2017 година


Стопанската комора на Црна Гора во соработка со Министерството за наука на Црна Гора, ја организира Конференцијата: „Предизвиците на патот кон Европската Унија“, што се одржува по шести пат во Будва, на 2-3 ноември 2017 година. Конференцијата е еден од најважните регионални економски настани, на којшто присуствуваат високи државни претставници од земјите од регионот, како и врвни експерти од областа на економијата, политиката, образованието и  науката, кои со свои излагања се обратија пред присутните. Учеството на околу 500 учесници - претставници на владите, бизнис-заедницата и експерти од Балканот зборува за големината и важноста на оваа конференција.

На Конференцијата учествува и бизнис делегација од Стопанската комора на Македонија, предводена од претседателот на Стопанската комора на Македонија, Бранко Азески, а во состав: Минчо Јорданов, потпретседател на Стопанската комора на Македонија и претседател на Управниот одбор на „Макстил“ АД - Скопје, Светозар Јаневски, генерален менаџер на „М6 инвестиции“, Доне Таневски, претседател на  Бордот на директори на „Македонијатурист“ АД - Скопје, Страшо Милковски, потпретседател на Стопанската комора на Македонија и  претседател на Управниот одбор на АД „Гранит“  - Скопје, м-р Живко Мукаетов, потпретседател на Стопанската комора на Македонија и претседател на Управниот одбор на „Алкалоид“ АД - Скопје и Никола Битрак, генерален менаџер на „АФ Консулт“ - Скопје, и бројни други стопанственици - претставници од компании-членки на Стопанската комора на Македонија.

На маргините на Конференцијата, членовите на бизнис делегацијата реализираа значајни средби со видни стопанственици - учесници на Конференцијата, со цел воспоставување нови деловни контакти и продлабочување на веќе воспоставената соработка.

Конференцијата ја отвори Велимир Мијушковиќ, претседател на Стопанската комора на Црна Гора, а притоа се обрати и Душко Марковиќ, претседател на Владата на Црна Гора.

На првиот планел: Регионот по четири години од Берлинскиот процес, се обратија: Зоран Заев, претседател на Владата на Република Македонија;  Дениз Звиздиќ, претседавач на Советот на министри на Република Босна и Херцеговина; Душко Марковиќ, претседател на Владата на Црна Гора; Расим Љајиќ, потпретседател на Владата на Република Србија, а гостин беше господинот Пјер Хеилброн, потпретседател на ЕБРД. 

Во своето обраќање, премиерот Заев истакна дека целиот регион мора да оди напред преку унапредување на соработката, и дека бизнис-заедницата  треба да го искористи моментот, и на тој начин да придонесе за постигнување на поголема интеграција на регионот – посочи дека успехот на бизнисмените ќе значи и поголема благосостојба на граѓаните. Истакна дека Владите мора да бидат јавен сервис на граѓаните и на бизнис заедницата, и дека мора да се смени деловниот менталитет. Премиерот Заев посочи и дека мора повеќе да се работи на дигитализација на економијата, тоа е иднината и пораката од Европската унија. Во своето обраќање се осврна и на проблемот со обезбедување на квалификувана работна сила, и се осврна на моделот на дуалното образование, кое се воведува и во Република Македонија, по примерот на германскиот модел.

Претседателот на Владата на Црна Гора, господинот Душко Марковиќ, во своето обраќање посочи дека рамката спомената од Европската Унија е 2025 година, но дека Црна Гора се надева дека многу побрзо ќе го заврши процесот на пристапување кон Европската Унија, со оглед дека веќе се затворени 28 поглавја, и се очекува останатите поглавја од предпристапните преговори да бидат затворени за време на претседавањето на Република Бугарија со Унијата. Посочи и дека членството во НАТО, за Црна Гора предизвикало ефекти на зголемување на обемот на странски инвестиции во земјата.

Господинот Пјер Хеилброн, потпретседател на Европската банка за обнова и развој пред присутните истакна дека Европската банка за обнова и развој има инвестирано над 10 милијарди евра во проекти, но најмал дел од тој износ е инвестиран во Западниот Балкан, при што посочи дека 80% е вложено за поддршка на мали и средни претпријатија, како и дека ЕБРД презема значителни активности за на полето на борба против корупцијата.

На панелот посветен на прашањата за науката како двигател на економскиот развој, меѓу другите, се обрати и проф. д-р Рената Тренеска Дескоска, министер за образование и наука во Владата на Република  Македонија; како и министрите од Албанија, Косово, Црна Гора и Р. Србија.

Во делегацијата што ја предводи премиерот Заев се и вицепремиерот за економски прашања проф. д-р Кочо Анѓушев и министерот за економија м-р Крешник Бектеши, со соработниците.

Станка Дамјановска 

Премиум покровители

Покровители

Силвер покровители

Партнери

Државни институции

Меѓународни институции

© 2008 Стопанска комора на Македонија, задржани сите права