28.05.2018 (Семинар)
ОБУКА НА СТРУЧЕН И ДРУГ КАДАР (МЕНТОРИ) ЗА СПРОВЕДУВАЊЕ ПРАКТИЧНА ОБУКА КАЈ РАБОТОДАВАЧИТЕ

29.05.2018 (Семинар)
Еднодневен семинар: ПЛАТА И ДОДАТОЦИ НА ПЛАТА И ДРУГИ НАДОМЕСТОЦИ ОД РАБОТЕН ОДНОС

29.05.2018 (Семинар)
УНАПРЕДУВАЊЕ НА ПРАВOТО ЗА БЕЗБЕДНА И ЗДРАВА РАБОТНА СРЕДИНА (Законска регулатива на БЗР во Р.Македонија)

29.05.2018 (Семинар)
Организација на логистичка поддршка, контрола на работните активности и планови, управување со call центри, телефонска продажба и cold calls, агентска продажба и унапредување на комуникациски канали

30.05.2018 (Семинар)
ЕМПАТИЧНА ПРОДАЖБА - Нова перспектива на продажбата

30.05.2018 (Форум)
Бизнис форум: Франција – Балкан 2018-30.05-01.06.2018, Белград

31.05.2018 (Семинар)
Еднодневен семинар на тема:ОПТИМИЗАЦИЈА НА ЗАЛИХИ – МОДЕЛИ НА УПРАВУВАЊЕ СО ЗАЛИХИ

31.05.2018 (Инфо сесија)
ЈАВНО-ПРИВАТЕН ДИЈАЛОГ ЗА УНАПРЕДУВАЊЕ НА РЕГУЛАТИВАТА И НАЧИНОТ НА СПРОВЕДУВАЊЕ НАДЗОР НАД ПАЗАРОТ

11.06.2018 (Саем)
САЕМ ЗА ГРАДСКО ПЛАНИРАЊЕ, УРЕДУВАЊЕ И ГРАДСКА ЧИСТОТА „TECMA 2018“

11.06.2018 (Семинар)
АНАЛИЗА НА МРЕЖНИОТ СООБРАЌАЈ СО ПОМОШ НА АЛАТКАТА WIRESHARK

12.06.2018 (Семинар)
ДИГИТАЛЕН ПР – КРЕИРАЊЕ ВЕСТИ СО ВРЕДНОСТ

12.06.2018 (Бизнис средби)
БИЗНИС СРЕДБИ во рамки на "CeBIT", 12-15 јуни 2018 Хановер, Германија

12.06.2018 (Форум)
„MINEX EUROPE 2018“- 3. ЕВРОПСКИ ФОРУМ ЗА РУДАРСТВО И ИСТРАЖУВАЊЕ - 12-14.06.2018 СКОПЈЕ

13.06.2018 (Семинар)
Еднодневен семинар:RBT-RISK BASED THINKING - УПРАВУВАЊЕ СО РИЗИК ВО ОРГАНИЗАЦИИТЕ ВРЗ ОСНОВА НА АНАЛИЗИ/РАЗМИСЛУВАЊА ЗА МОЖНИ РИЗИЦИ

19.06.2018 (Бизнис средби)
Бизнис средби „ЕНЕГРА 2018“ 21 јуни 2018 Сараево, БиХ

20.06.2018 (Семинар)
Судски спорови кои произлегуваат од постапките пред управните органи поврзани со Законот за приватизација на градежно земјиште, Законот за утврдување на правен статус на бесправно изградени објекти и Законот за денационализација

21.06.2018 (Семинар)
Eднодневен семинар:ЈАВНИ НАБАВКИ ПО ЕЛЕКТРОНСКИ ПАТ - КОНЦЕПТ ЗА ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ДОВЕРБАТА И ТРАНСПАРЕНТНОСТА ВО ЦЕЛИОТ СИСТЕМ, СО ПОСЕБЕН ОСВРТ НА НОВИНИТЕ ВО НАЦРТ-ЗАКОНОТ ЗА ЈАВНИ НАБАВКИ

21.06.2018 (Семинар)
СОВРЕМЕНИ ТРАНСПОРТНИ ЛОГИСТИЧКИ СИСТЕМИ И РЕШЕНИЈА

07.11.2018 (Бизнис средби)
Бизнис средби ЈИЕ ИТ САМИТ 7-9 ноември 2018 Нови Сад, Србија

Одлуки и иницијативи

Здружение на банкарството


Одржани седници на Здружението на банкарството:

 • 17.12.2009 година - Одржана 31-ва седница на Здружението за банкарство
 • 22.01.2010 година - Одржана 32-ра седница на Здружението на банкарство
 • 01.11.2010 година - Одржана 33-та седница на Здружението на банкарство
 • 11.02.2011 година - Одржана 34-та седница на Здружението на банкарство
 • 25.05.2011 година - Одржана 35-та седница на Здружението на банкарство 
 • 31.10.2011 година - Одржана 36-та седница на Здружението на банкарство
 • 29.11.2011 година - Одржана 37-ма седница на Здружението на банкарство
 • 28.02.2012 година - Одржана 38-ма седница на Здружението на банкарство
 • 11.02.2013 година - Одржана 39-та седница на Здружението на банкарство
 • 05.06.2013 година - Одржана 40-та седница на Здружението на банкарство
 • 12.12.2013 година - Одржана 41-ва седница на Здружението на банкарство
 • 19.06.2014 година - Одржана 42-ра седница на Здружението на банкарство
 • 31.10.2014 година - Одржана 43-та седница на Здружението на банкарство
 • 06.02.2015 година - Одржана 44-та седница на Здружението на банкарство
 • 30.10.2015 година - Одржана 45-та седница на Здружението на банкарство
 • 18.03.2016 година - Одржана 46-та седница на Здружението на банкарство
 • 04.04.2016 година - Одржана 47-та седница на Здружението на банкарство
 • 11.05.2016 година - Одржана 48-та седница на Здружението на банкарство
 • 15.09.2016 година - Одржана 49-та седница на Здружението на банкарство
 • 31.10.2016 година - Одржана 50-та седница на Здружението на банкарство
 • 16.11.2016 година - Одржана 51-та седница на Здружението на банкарство
 • 25.4.2017 година - Одржана 52-та седница на Здружението на банкарство
 • 04.7.2017 година - Одржана 53-та седница на Здружението на банкарство
 • 28.7.2017 година - Одржана 54-та седница на Здружението на банкарство
     ПРАВИЛА ЗА ОБЈАВУВАЊЕ НА НАЦИОНАЛНА РЕФЕРЕНТНА СТАПКА - НРС
 • 24.8.2017 година - Одржана 55-та седница на Здружението на банкарство 

  Актуелни иницијативи:
 • Иницијатива до Министерство за финансии за измена на Закон за осигурување на депозити
 • Иницијатива до Народна банка на РМ за измена на Одлука за задолжителна резерва
 • Допис до Народна банка на РМ за отворени прашања во работењето со нерезиденти
 • 03.02.2009 година - Допис до надлежните институции од Здружението на банкарство по Предлог измените и дополнувања на Законот за облигациони односи - конкретни забелешки
 • 22.04.2009 година - Допис до надлежните институции од Здружението на банкарство по Предлог измените и дополнувања на Законот за облигациони односи - конкретни забелешки
 • 21.10.2009 година - Предлог измени и дополнувања на Законот за облигациони односи - конкретни забелешки
 • 05.01.2011 - Забелешки по Предлог измените на законот за банки
 • Информација од Конференцијата одржана на 19.09.2011 година, насловена: „Здружението на банкарство при Стопанската комора на Македонија - придружна членка на Европската Банкарска Федерација (ЕБФ) - Потенцијални предности и идна соработка со ЕБФ“

 •  10.11.2011 година – Иницијатива до надлежните институции за измена и дополнување на Законот за спречување на перење пари и други приноси од казниво дело и финансирање на тероризам

 • 28.11.2011 година – Допис до надлежните институции по Измена на Законот за процена
 • 30.11.2011 година – Забелешки по предлог текстот на Законот за задолжница
 • 23.02.2012 година – Допис до Народна банка од Здружението на банкарство по Примена на Законот за лична карта
 • 23.04.2012 година – Иницијатива до Народна банка  за измена на Одлуката за сметководствениот и регулаторниот третман на преземените средства врз основа на ненаплатени побарувања
 • 25.04.2012 година - Допис до Министерство за правда од Здружението на банкарство по Предлог – Законот за изменување и дополнување на Законот за договорен залог
 • 25.04.2012 година – Допис до Министерство за здравство од Здружението на банкарство по обврски на банките што произлегоа од новиот Закон за здравствена заштита
 • 25.04.2012 година – Допис до Министерство за финансии од Здружението на банкарство по Законот за заштита на потрошувачите при договори за потрошувачки кредити
 • Континуирана соработка со НБРМ, Министерството за финансии на РМ, Управата за финансиско разузнавање, Дирекцијата за заштита на личните податоци и сл. за законски и подзаконски акти на ниво на Здружение и на ниво на работа на Комисиите и во текот на цела 2012 година

 

Состаноци и едукативни активности на Здружението:

 

 

 

На светскиот ден на заштита на правата на потрошувачите, 15 март 2013 година, претседателот на Здружението на банкарство, Ѓорѓи Јанчевски и државниот секретар во Министерството за економија, Анче Трифунов  потпишаа Кодекс за добро однесување на банките и штедилниците (превземете pdf верзија)

 

На 5 јуни 2013 година во присуство на Заменик на претседателот на Владата на РМ задолжен за економски прашања м-р  Владимир Пешевски пред Здружението на банкарство беше презентиран  „Гарантен Фонд”  од Проектот „Платформа за развој на претпријатија и иновации за Западен Балкан“

 

Здружението на банкарството при Стопанската комора на Македонија од 6-8 јуни 2013 година беше домаќин на 36-oт состанок на Европската банкарска федерација (ЕБФ). Присутни беа 25 претставници од 7 редовни и 8 асоцијативни членки на ЕБФ

 

Во рамките на „Банкекспо 2013“ на светскиот ден на штедењето, 31 октомври 2013 година се одржa првиот регионален форум на гувернери, министри за финансии и здруженија на банкарството за предизвиците и решенијата за излез од економската криза

Контакт адреса :
Стопанската комора на Македонија
ул. Димитрие Чуповски, 13
1000 Скопје

Контакт лице: Милена Перчинкова
Тел: (02) 3244040 Факс:(02) 3244088
Call Центар : (02) 15015
E-адреса: milena@mchamber.mk

 

Премиум покровители

Покровители

Силвер покровители

Партнери

Државни институции

Меѓународни институции

© 2008 Стопанска комора на Македонија, задржани сите права