23.04.2018 (Семинар)
ОРГАНИЗАЦИЈА И НАДЗОР НА ДОКУМЕНТИРАН СИСТЕМ НА ИНФОРМАЦИИ ВО КОМПАНИЈАТА И ПРИМЕНА НА ЗАКОНОТ ЗА АРХИВСКО РАБОТЕЊЕ

24.04.2018 (Советување)
Вработување согласно одредбите на Законот за работните односи, разлики помеѓу вработувањето на кандидатите според Законот за работните односи и Законот за вработените во јавниот сектор и Законот за административните службеници

26.04.2018 (Семинар)
Еднодневен семинар: Измени во подзаконската регулатива во областа на противпожарната заштита

26.04.2018 (Инфо сесија)
Инфо сесија на тема: Развојни насоки на програмите за советодавни услуги во земјоделието за подобрување на локалната економија

27.04.2018 (Семинар)
ЕФИКАСНИ МАРКЕТИНГ КОМУНИКАЦИИ СО ФОКУС НА ДИГИТАЛЕН МАРКЕТИНГ И СОЦИЈАЛНИ МРЕЖИ

30.04.2018 (Семинар)
ПРАВНА ПРИРОДА НА ДОГОВОРИТЕ ЗА ПРЕВОЗ И ШПЕДИЦИЈА, ПРАВА И ОБВРСКИ НИЗ ПРИЗМАТА НА СУДСКАТА ПРАКСА И ВИДОВИ ДОКАЗИ

30.04.2018 (Семинар)
Еднодневен семинар на тема:БАРАЊА НА СИСТЕМОТ ЗА УПРАВУВАЊЕ СО ЕНЕРГИЈА, СПОРЕД БАРАЊАТА НА МЕЃУНАРОДНИОТ СТАНДАРД ISO 50001:2011 ENERGY MANAGEMENT SYSTEM (ENMS)

04.05.2018 (Семинар)
МЕНАЏИРАЊЕ НА ВРЕМЕТО ВО ОРГАНИЗАЦИИТЕ (TIME MANAGEMENT)

08.05.2018 (Бизнис средби)
Конференција и меѓународни деловни средби „FUTURE OF BUILDING“ 8-9 мај 2018 година, Виена, Австрија

29.05.2018 (Семинар)
УНАПРЕДУВАЊЕ НА ПРАВOТО ЗА БЕЗБЕДНА И ЗДРАВА РАБОТНА СРЕДИНА (Законска регулатива на БЗР во Р.Македонија)

30.05.2018 (Форум)
Бизнис форум: Франција – Балкан 2018-30.05-01.06.2018, Белград

Соопштенија, вести, актуелности - Приказ на содржина

27.11.2017


Актуелно  

Унапредување на соработката помеѓу странските инвеститори и домашните компании во Република Македонија - БИЗНИС ФОРУМ И ДЕЛОВНИ СРЕДБИ ОДЛИЧНА МОЖНОСТ ЗА ВЗАЕМНО ВМРЕЖУВАЊЕ И ПОВРЗУВАЊЕ


На редовната прес-конференција во Стопанската комора на Македонија, Ирена Јакимовска, потпретседател на Советот на странските инвеститори, ги презентираше  потенцијалите  за унапредување на соработката меѓу странските инвеститори и домашните компании во Република Македонија, а притоа ги најави претстојниот Бизнис форум и деловни средби за нивно директно поврзување. 

 

-Сепак, можеме да констатираме дека меѓусебната деловна соработка меѓу странските и домашните компании не е на задоволително ниво, но простор за унапредување на соработката се` уште постои и потенцијалите не се докрај искористени. За да се случи тоа, потребна е комуникација и волја за соработка. А, клучниот бенефит од таквата соработка е двостран и значителен, - потенцира Јакимовска.

Согласно Анализата на ефектите од новите извозно ориентирани компании во домашната економија на Народната банка на Република Македонија, износот на вкупните набавки на компаниите од индустриските зони од субјекти на домашниот пазар во 2014 и 2015 година изнесуваат околу 45 милиони евра, додека во 2016 година износот е близу 33 милиони евра.

Од целиот годишен извоз на Македонија минатата 2016 година, преку 40% се производи кои се произведени во слободните економски зони. Дури половина од извозот на Македонија во 2016 година се прави со 10 производи, од кои седум се произведуваат во фабриките во слободните економски зони. Доколку продолжи трендот од првите пет месеци од 2017 година, кој се должи на европската побарувачка и зголемување на капацитетите на компаниите присутни во слободните зони, извозот од зоните до крајот на 2017 година ќе достигне приближно 2 милијарди евра.

Според Ирена Јакимовска, првиот чекор е воспоставување комуникација, да се слушнат потребите и барањата на странските компании, како и да се презентираат можностите и понудите на домашните. Со зголемената соработка, нашите компании ќе можат да конкурираат и за работа со други странски компании од регионот.

За  странските инвеститори секогаш е од голем интерес да најдат добавувачи на локално ниво кои би ги задоволиле нивните потреби наместо да увезуваат од други земји. Локалните добавувачи се посигурни, пофлексибилни и побрзо се приспособуваат на барањата на странските партнери. Домашните компании имаат корист од соработката бидејќи на некој начин и ги согледуваат стандардите кои се потребни за извоз во европските и во други земји, и по одреден период ќе можат да соработуваат не само со овие странски компании, туку директно да извезуваат на европските пазари, со зголемување на сопствениот квалитет на производите, стандардите, начинот на организација и слично, - додаде Ирена Јакимовска, потпретседател на Советот на странски инвеститори.

Токму од тие причини, Советот на странски инвеститори и Стопанската комора на Македонија, со поддршка на Владата на Република Македонија, организираат Бизнис форум и билатерални средби меѓу странските инвеститори и домашните компании, што ќе се одржат на 30 ноември 2017 година (четврток), со почеток во 10:00 часот, во хотелот „Александар Палас“ – Скопје.

Влатко Стојановски 

Премиум покровители

Покровители

Силвер покровители

Партнери

Државни институции

Меѓународни институции

© 2008 Стопанска комора на Македонија, задржани сите права