13.12.2019, АКТУЕЛНО
МОДУЛ: „ОБУКА (COACHING)“
Преку процес на откривање, поставување цели и избор на активности за реализација на натпросечни резултати, заврши четвртиот и последен дел од неколкумесечната обука предвидена во рамките на Годишната агенда за 2019 година, на тема „Обука (Coaching)“...
12.12.2019, АКТУЕЛНО
МАСОВНАТА МИГРАЦИЈА И НЕДОСТАТОКОТ НА РАБОТНА СИЛА - ГЛАВЕН ПРЕДИЗВИК НА СТРАНСКИТЕ ИНВЕСТИТОРИ
Работна средба на Советот на странски инвеститори со претседателот на Владата на РСМ, Зоран Заев Странските инвеститори обично своите одлуки да инвестираат во некоја земја ги засноваат на цела серија фактори, како што е политичката стабилност, трансп...
11.12.2019, АКТУЕЛНО
КОНСТИТУИРАНА АСОЦИЈАЦИЈА НА ГЕНЕРИЧКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА ЛЕКОВИ
На иницијатива на компании од фармацевтската дејност – производители на генерички лекови, со цел остварување на специфичните интереси во рамки на дејноста, се одржа конститутивна седница (11.12.2019) на Асоцијацијата на генерички производители на л...
11.12.2019, АКТУЕЛНО
СВЕЧЕНО ОТВОРАЊЕ НА ЛЕАРНИЦАТА НА „КРАНФИЛД ФАУНДРИ“ ВО ПРОБИШТИП
Започна со работа леарницата на компанијата „Кранфилд Фаундри“во новата индустриска зона Неокази - Пробиштип, која треба да изработува делови за автомобилската индустрија по европски еколошки стандарди и со високо автоматизирана технологија.На свечен...
11.12.2019, АКТУЕЛНО
ПОТПИШАН ДОГОВОР МЕЃУ КИФ И KFW – ЗА СТРУЧНО ОБРАЗОВАНИЕ 25,5 МИЛИОНИ ЕВРА
На 10 декември 2019 година во Стопанската комора на Црна Гора се потпиша Договор вреден 25,5 милиони евра помеѓу Германската банка за развој (KfW) и Коморскиот инвестициски форум (КИФ) за финансирање на проекти од областа на средното стручно образов...
10.12.2019, АКТУЕЛНО
СО СТРАТЕШКИ ПРИСТАП ДО ПОДИНАМИЧЕН РАЗВОЈ НА ТУРИЗМОТ И УГОСТИТЕЛСТВОТО
Поддршката и промоцијата на угостителството и туризмот во изминатиот период ги даде очекуваните резултати со постигнување на близу 13% раст на бројот на туристи и ноќевања во 2018 година споредено со претходната година. Со тоа се остварија посакувани...
06.12.2019, АКТУЕЛНО
Претседателот Азески заедно со Претседателите на „ДЕЛТА“ Мишковиќ и на „ТИКВЕШ“ Јаневски на Johnnie Walker Black Label Party
Во Белград на 4 декември 2019 година се одржа Johnnie Walker Black Label Party, организирана од Diagio и нивниот дистрибутер Делта ДМД, кој истовремено е и дистрибутер и на македонската винарска визба Тиквеш. Журката се одржа во Белекспо, под мотото“...
06.12.2019, АКТУЕЛНО
СТОПАНСКАТА КОМОРА И УНИВЕРЗИТЕТОТ ОД БИТОЛА ПОТПИШАА МЕМОРАНДУМ ЗА СОРАБОТКАТА
Пред поголем број стопанственици од Пелагонискиот регион, како и претставници од областа на научната дејност, претседателот на Стопанската комора на Македонија, Бранко Азески и ректорот на Универзитетот „Св. Климент Охридски“ од Битола, проф. д-р Саш...
05.12.2019, АКТУЕЛНО
ОД МЕНАЏЕР ДО ЛИДЕР - ВЛИЈАНИЕТО НА ЛИДЕРОТ ВРЗ УСПЕШНОСТА НА ОРГАНИЗАЦИЈАТА
За да се изгради успешна организација, мора да се има мноштво луѓе кои имаат различни улоги за да може работата да се одвива непречено. Некои од тие улоги се лесно дефинирани, додека другите може да имаат некои збунувачки ограничувања, како, на приме...