28.05.2018 (Семинар)
ОБУКА НА СТРУЧЕН И ДРУГ КАДАР (МЕНТОРИ) ЗА СПРОВЕДУВАЊЕ ПРАКТИЧНА ОБУКА КАЈ РАБОТОДАВАЧИТЕ

29.05.2018 (Семинар)
Еднодневен семинар: ПЛАТА И ДОДАТОЦИ НА ПЛАТА И ДРУГИ НАДОМЕСТОЦИ ОД РАБОТЕН ОДНОС

29.05.2018 (Семинар)
УНАПРЕДУВАЊЕ НА ПРАВOТО ЗА БЕЗБЕДНА И ЗДРАВА РАБОТНА СРЕДИНА (Законска регулатива на БЗР во Р.Македонија)

29.05.2018 (Семинар)
Организација на логистичка поддршка, контрола на работните активности и планови, управување со call центри, телефонска продажба и cold calls, агентска продажба и унапредување на комуникациски канали

30.05.2018 (Семинар)
ЕМПАТИЧНА ПРОДАЖБА - Нова перспектива на продажбата

30.05.2018 (Форум)
Бизнис форум: Франција – Балкан 2018-30.05-01.06.2018, Белград

31.05.2018 (Семинар)
Еднодневен семинар на тема:ОПТИМИЗАЦИЈА НА ЗАЛИХИ – МОДЕЛИ НА УПРАВУВАЊЕ СО ЗАЛИХИ

31.05.2018 (Инфо сесија)
ЈАВНО-ПРИВАТЕН ДИЈАЛОГ ЗА УНАПРЕДУВАЊЕ НА РЕГУЛАТИВАТА И НАЧИНОТ НА СПРОВЕДУВАЊЕ НАДЗОР НАД ПАЗАРОТ

11.06.2018 (Саем)
САЕМ ЗА ГРАДСКО ПЛАНИРАЊЕ, УРЕДУВАЊЕ И ГРАДСКА ЧИСТОТА „TECMA 2018“

11.06.2018 (Семинар)
АНАЛИЗА НА МРЕЖНИОТ СООБРАЌАЈ СО ПОМОШ НА АЛАТКАТА WIRESHARK

12.06.2018 (Семинар)
ДИГИТАЛЕН ПР – КРЕИРАЊЕ ВЕСТИ СО ВРЕДНОСТ

12.06.2018 (Бизнис средби)
БИЗНИС СРЕДБИ во рамки на "CeBIT", 12-15 јуни 2018 Хановер, Германија

12.06.2018 (Форум)
„MINEX EUROPE 2018“- 3. ЕВРОПСКИ ФОРУМ ЗА РУДАРСТВО И ИСТРАЖУВАЊЕ - 12-14.06.2018 СКОПЈЕ

13.06.2018 (Семинар)
Еднодневен семинар:RBT-RISK BASED THINKING - УПРАВУВАЊЕ СО РИЗИК ВО ОРГАНИЗАЦИИТЕ ВРЗ ОСНОВА НА АНАЛИЗИ/РАЗМИСЛУВАЊА ЗА МОЖНИ РИЗИЦИ

19.06.2018 (Бизнис средби)
Бизнис средби „ЕНЕГРА 2018“ 21 јуни 2018 Сараево, БиХ

20.06.2018 (Семинар)
Судски спорови кои произлегуваат од постапките пред управните органи поврзани со Законот за приватизација на градежно земјиште, Законот за утврдување на правен статус на бесправно изградени објекти и Законот за денационализација

21.06.2018 (Семинар)
Eднодневен семинар:ЈАВНИ НАБАВКИ ПО ЕЛЕКТРОНСКИ ПАТ - КОНЦЕПТ ЗА ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ДОВЕРБАТА И ТРАНСПАРЕНТНОСТА ВО ЦЕЛИОТ СИСТЕМ, СО ПОСЕБЕН ОСВРТ НА НОВИНИТЕ ВО НАЦРТ-ЗАКОНОТ ЗА ЈАВНИ НАБАВКИ

21.06.2018 (Семинар)
СОВРЕМЕНИ ТРАНСПОРТНИ ЛОГИСТИЧКИ СИСТЕМИ И РЕШЕНИЈА

07.11.2018 (Бизнис средби)
Бизнис средби ЈИЕ ИТ САМИТ 7-9 ноември 2018 Нови Сад, Србија

Податоци за дејноста

Здружение на индустријата на хартија и целулоза графичката индустрија и издавачката дејност


Индустрија на хартија и целулоза, графичка индустрија и издавачка дејност

Индустријата на хартија и целулоза, како и графичката индустрија и издавачката дејност во Република Македонија достигнаа висок степен на развој кој се огледа во можноста за квалитетно производтво на сите видови хартиени и графички производи. Во поселедно време се поголем развој забележува производството на амбалажа.

Производството на хартија, целулоза, и производи од хартија во вкупното индустриско производство учествува со 1,12%, додека графичката и издавачката дејност со 3,12%.

Двете преработувачки дејности вработуваат над 1380 работници и во вкупниот број вработени во преработувачката индустрија земаат учество од 2,6 %.

Производството на хартија, целулоза и производи од хартија во 2016 година бележи опаѓање за 9% во однос на претходната година, додека во графичката и издавачката дејност, во 2015 година е забележан пад од 8.6%.

Производството во најголем дел е насочено за потребите на домашниот пазар, извозот на хартија и изработки од хартија во 2016 година бележи опаѓање и изнесува само 3,8 милиони долари и е за скоро 2,5 пати помал во однос на претходната година. Но Македонија и натаму е увозно зависна, во делот на суровината увозот на целулоза и отпадоци од хартија по неколкугодишен пораст зебележаа опаѓање од 5.7% во 2016 година во однос на претходната е евидентиран кај хартија и изработки од хартија.

Во однос на структурата на стопанските субјекти, печатараската дејност ја чинат над 90% мали фирми, само 10-ина % се средни фирми, што укажува на нивната флексибилност и прилагодливост на пазарните промени.

Во последните неколку години забалежителен е интересот на странски компании за вложување на индустријата на хартија (како што е примерот во Duropak - Скопје каде целокупната сопственост е на Групацијата DS Smit од Англија) како и во графичката дејност, со што се забрзува процесот на осовременување на овие преработувачки дејности.

Неколкугодишниот динамичен развој на оваа дејност создава поволен амбиент за вложување во производство на печатарска хартија, која што се уште не се произведува во Република Македонија.Можност за инвестирање во функција на зголемување на извозот постои и кај графичката дејност во делот на осовременување и воведување нови технологии.

Анализа на индустријата за хартија и целулоза, графичка индустрија и издавачка дејност за 10 месеци од 2017 година

Анализа на индустријата за хартија и целулоза, графичка индустрија и издавачка дејност за 7 месеци од 2017 година

Анализа на индустријата за хартија и целулоза, графичка индустрија и издавачка дејност за 4 месеци од 2017 година

Анализа на индустријата за хартија и целулоза, графичка индустрија и издавачка дејност за 10 месеци од 2016 година

Анализа на индустријата за хартија и целулоза, графичка индустрија и издавачка дејност за 4 месеци од 2016 година

Анализа на индустријата за хартија и целулоза, графичка индустрија и издавачка дејност за 2015 година

Анализа на индустрија за хартија и целулоза, графичка индустрија и издавачка дејноист за 7 месеци 2015 година

Анализа на индустрија за хартија и целулоза, графичка индустрија и издавачка дејност за 2014 год.

Контакт адреса :
Стопанската комора на Македонија
ул. Димитрие Чуповски, 13
1000 Скопје
Контакт лице : Валентина Цветковска
Тел: (02) 3244063 Факс:(02) 3244088
Call Центар : (02) 15015
E-адреса:valentina@mchamber.mk

 

Премиум покровители

Покровители

Силвер покровители

Партнери

Државни институции

Меѓународни институции

© 2008 Стопанска комора на Македонија, задржани сите права