26.03.2018 (Семинар)
Правилна примена на Законот за работни односи во делот на: судска пресуда како основ за продолжување со работа, дополнителна работа

27.03.2018 (Тренинг обука)
ВЕШТИНИ ВО ФИНАНСИСКОTO РАБОТЕЊЕ

27.03.2018 (Конференција)
КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ФАКТОРИНГ КАКО ФИНАНСИСКО РЕШЕНИЕ КОЕ ОВОЗМОЖУВА РАСТ НА МАЛИ И СРЕДНИ ПРЕПРИЈАТИЈА- 27.03.2018 Скопје

27.03.2018 (Семинар)
ПРАВИЛНИК ЗА БЛАГАЈНИЧКО РАБОТЕЊЕ

28.03.2018 (Семинар)
Заштита на правото на сопственост, стекнување право на сопственост, стварни права на странски физички и правни лица и постапка за експропријација

30.03.2018 (Семинар)
РАЗВИВАЊЕ СТРАТЕГИЈА ЗА НАСТАП НА СОЦИЈАЛНИ МЕДИУМИ

04.04.2018 (Форум)
МАКЕДОНСКО-СЛОВЕНЕЧКИ БИЗНИС ФОРУМ И ДЕЛОВНИ СРЕДБИ-04.04.2018

10.04.2018 (Бизнис средби)
Меѓународни деловни средби „Мостар“ 10 април 2018 година

13.04.2018 (Бизнис средби)
Меѓународни деловни средби во Бања Лука - ЕЕН мрежа

24.04.2018 (Советување)
Вработување согласно одредбите на Законот за работните односи, разлики помеѓу вработувањето на кандидатите според Законот за работните односи и Законот за вработените во јавниот сектор и Законот за административните службеници

Бизнис-настани

17.11.2017 - 17.11.2017


Семинар Стопанска комора на Македонија, сала 1, 5-ти кат ,  Македонија

Oдговорност на управители за надомест на штета, одговорност на работодавец за надомест на штета од повреда при работа на вработен и спрема трети лица


 

Еднодневен семинар на тема:

Oдговорност на управители за надомест на штета, одговорност на работодавец за надомест на штета од повреда при работа на вработен и спрема трети лица

17.11 2017 година (петок)
9:30-15:00 часот
Стопанска комора на Македонија, сала 1 на V кат


Стопанската комора на Македонија, на 17.11.2017 година, организира еднодневен семинар чија цел ќе биде детална разработка на одредбите од Законот за трговски друштва и Законот за облигациони односи кои предвидуваат одговорност на управителите за надомест на штета. Исто така, ќе бидат опфатени и законските одредби кои предвидуваат одговорност на работодавецот за надомест на штета од повреда при работа на вработен и спрема трети лица со посебен осврт на надомест на штета од лекарска грешка.
На семинарот ќе се пристапи кон теоретски дел со анализа на конкретни законски одредби кои се однесуваат на темата, како и дилемите и спорните правни прашања кои се јавуваат во судската практика, преку анализа на примери од правосилни судски одлуки. Ова e особено поради се` поголемата зачестеност на тужби во последните години према управителите на правните лица, како и се` почестите тужби за надомест на штета поради лекарска грешка.
На семинарот ќе биде опфатена и анализа на  законските прописи кои се однесуваат на мерките за заштита кои треба да бидат преземени од страна на работодавците со цел да се превенира и да се спречи настанување на штета од повреда при работа во извршување на работните задачи на вработените, како и спрема трети лица особено во однос на одговорноста за надомест на штета од лекарска грешка. 
 
  Програма

- Општо за одговорноста на управителите согласно ЗТД и ЗОО;
- Дилеми и спорни правни прашања кои се јавуваат во судската практика во 
  однос на одговорноста на управителите;
- Одговорност на работодавец за надомест на штета од повреда при работа;
- Мерките за заштита кои треба да бидат преземени од страна на работодавците 
   во одвивање на процесот на работа;
- Одговорност на работодавец за надомест на штета сторена од вработен  према 
  трети лица;
- Одговорност за надомест на штета од лекарска грешка;
- Примери од судската практика.


Овој семинар е наменет за вработените во правните служби, адвокатите и за законските застапници.

   Предавачи:

 - Љубица Колиќ, судија во Основен суд Скопје 2 – Скопје и
 - Кети Германова, судија во Основен суд Скопје 2 – Скопје.

За сите учесници на семинарот ќе биде обезбедено:
- работен материјал;
- ручек и освежување;
- сертификат за присуство на семинарот.

Сите заинтересирани за учество на семинарот можат да се пријават најдоцна до 14.11.2017 година.

Во прилог: Пријавен лист и Агенда.

 


Агенда на настанот
Пријавен лист
Останати документи
Аплицирај електронски / on-line


Контакт: Анита Митревска
Тел: ++ 389 2 3244057
Факс:++ 389 2 3244088
Контакт Центар : (02) 15015
E-адреса: anita@mchamber.mk

Контакт: Елизабета Андриевска-Ефтимова
Тел: ++ 389 2 3244074
Факс:++ 389 2 3244088
Контакт Центар : (02) 15015
E-адреса: beti@mchamber.mk 

Премиум покровители

Покровители

Силвер покровители

Партнери

Државни институции

Меѓународни институции

© 2008 Стопанска комора на Македонија, задржани сите права