26.04.2018 (Семинар)
Еднодневен семинар: Измени во подзаконската регулатива во областа на противпожарната заштита

26.04.2018 (Инфо сесија)
Инфо сесија на тема: Развојни насоки на програмите за советодавни услуги во земјоделието за подобрување на локалната економија

27.04.2018 (Семинар)
ЕФИКАСНИ МАРКЕТИНГ КОМУНИКАЦИИ СО ФОКУС НА ДИГИТАЛЕН МАРКЕТИНГ И СОЦИЈАЛНИ МРЕЖИ

30.04.2018 (Семинар)
ПРАВНА ПРИРОДА НА ДОГОВОРИТЕ ЗА ПРЕВОЗ И ШПЕДИЦИЈА, ПРАВА И ОБВРСКИ НИЗ ПРИЗМАТА НА СУДСКАТА ПРАКСА И ВИДОВИ ДОКАЗИ

04.05.2018 (Семинар)
МЕНАЏИРАЊЕ НА ВРЕМЕТО ВО ОРГАНИЗАЦИИТЕ (TIME MANAGEMENT)

08.05.2018 (Бизнис средби)
Конференција и меѓународни деловни средби „FUTURE OF BUILDING“ 8-9 мај 2018 година, Виена, Австрија

09.05.2018 (Семинар)
Еднодневна обука на тема:УСОГЛАСУВАЊЕ СО НОВАТА ЕВРОПСКА РЕГУЛАТИВА ЗА ЗАШТИТА НА ЛИЧНИ ПОДАТОЦИ (GDPR) И ПРАКТИЧНИ ПРИМЕРИ

16.05.2018 (Бизнис средби)
Бизнис средби „AgroB2B@NSFair" 16 мај 2018 година, Нови Сад, Србија

29.05.2018 (Семинар)
УНАПРЕДУВАЊЕ НА ПРАВOТО ЗА БЕЗБЕДНА И ЗДРАВА РАБОТНА СРЕДИНА (Законска регулатива на БЗР во Р.Македонија)

30.05.2018 (Форум)
Бизнис форум: Франција – Балкан 2018-30.05-01.06.2018, Белград

30.05.2018 (Семинар)
ЕМПАТИЧНА ПРОДАЖБА - Нова перспектива на продажбата

12.06.2018 (Бизнис средби)
БИЗНИС СРЕДБИ во рамки на "CeBIT", 12-15 јуни 2018 Хановер, Германија

19.06.2018 (Бизнис средби)
Бизнис средби „ЕНЕГРА 2018“ 21 јуни 2018 Сараево, БиХ

07.11.2018 (Бизнис средби)
Бизнис средби ЈИЕ ИТ САМИТ 7-9 ноември 2018 Нови Сад, Србија

Соопштенија, вести, актуелности - Приказ на содржина

07.12.2017


Актуелно  

АСОЦИЈАЦИЈАТА НА БАЛКАНСКИТЕ КОМОРИ СО ИНИЦИЈАТИВА ЗА ИНТЕНЗИВИРАЊЕ НА СОРАБОТКАТА ВО ИТ-СЕКТОРОТ И ВО ДУАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ


На 7.12.2017 година, во Стопанската комора на Србија, во Белград, се одржа пленарна седница на Асоцијацијата на балканските комори, во која членуваат стопанските комори од Албанија, Бугарија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Кипар, Македонија, Романија, Србија и Турција.

Во текот на 2017 година претседавач на Асоцијацијата беше Стопанската комора на Србија и во таа насока од нивна страна беа реализирани определени активности кои имаа за цел подобрување на соработката помеѓу коморите - членки.

 

На официјалното отворање на седницата се обрати претседателот на Стопанската комора на Србија, Марко Чадеж кој ги истакна досегашните реализирани економски иницијативи во насока на зголемување на меѓусебната соработка помеѓу земјите. Од особена важност за земјите во регионот е подобрување на конкурентската способност, особено во делот при настапот на странски пазари и, секако, подобрување на нивото на странски директни инвестиции кои на долг рок ќе придонесат за зголемен економски раст и стабилност на пазарите.

На средбата се обрати и Рифат Хисарџиклиолу, претседател на Унијата на комори и берзи од Турција, кој го истакна своето задоволство што во текот на следната 2018 година Турција ќе биде претседавач со Асоцијацијата.

После поздравните обраќања од домаќините, присутните беа поканети да дискутираат за темите кои е предвидено дека ќе придонесат за реализирање на зацртаните економски цели во регионот. На седницата се дискутираше за потенцијалите во ИТ-секторот како еден од најпросперитетните економски сектори денес.

Особен акцент во дискусиите беше ставен и на дуалниот модел на образование, кој има за цел профилирање на кадрите од формалното образование согласно потребите на пазарот на труд. Дуалниот модел подразбира комбинација на теоретски предавања во образовна институција, додека практичниот дел во целост се реализира во работна средина во компанија. Овој модел предвидува полесна транзиција од образовна во работна средина.

Освен наведеното, присутните дискутираа и за креирање на мрежа за заеднички настап на трети пазари, иницијатива преку која ќе можат да се намалат трошоците поврзани со отворање на нови пазари и трошоците кои произлегуваат од самиот извоз.

Во излагањата на претставниците од Турција, освен за наведените теми, се иницираше и потребата од поголемо интензивирање на активностите во областа на женското претприемништво, тема која треба да биде дополнително актуелизирана во текот на 2018 година.

м-р Борис Тримчев 

Премиум покровители

Покровители

Силвер покровители

Партнери

Државни институции

Меѓународни институции

© 2008 Стопанска комора на Македонија, задржани сите права