28.05.2018 (Семинар)
ОБУКА НА СТРУЧЕН И ДРУГ КАДАР (МЕНТОРИ) ЗА СПРОВЕДУВАЊЕ ПРАКТИЧНА ОБУКА КАЈ РАБОТОДАВАЧИТЕ

29.05.2018 (Семинар)
Еднодневен семинар: ПЛАТА И ДОДАТОЦИ НА ПЛАТА И ДРУГИ НАДОМЕСТОЦИ ОД РАБОТЕН ОДНОС

29.05.2018 (Семинар)
УНАПРЕДУВАЊЕ НА ПРАВOТО ЗА БЕЗБЕДНА И ЗДРАВА РАБОТНА СРЕДИНА (Законска регулатива на БЗР во Р.Македонија)

29.05.2018 (Семинар)
Организација на логистичка поддршка, контрола на работните активности и планови, управување со call центри, телефонска продажба и cold calls, агентска продажба и унапредување на комуникациски канали

30.05.2018 (Семинар)
ЕМПАТИЧНА ПРОДАЖБА - Нова перспектива на продажбата

30.05.2018 (Форум)
Бизнис форум: Франција – Балкан 2018-30.05-01.06.2018, Белград

31.05.2018 (Семинар)
Еднодневен семинар на тема:ОПТИМИЗАЦИЈА НА ЗАЛИХИ – МОДЕЛИ НА УПРАВУВАЊЕ СО ЗАЛИХИ

31.05.2018 (Инфо сесија)
ЈАВНО-ПРИВАТЕН ДИЈАЛОГ ЗА УНАПРЕДУВАЊЕ НА РЕГУЛАТИВАТА И НАЧИНОТ НА СПРОВЕДУВАЊЕ НАДЗОР НАД ПАЗАРОТ

11.06.2018 (Саем)
САЕМ ЗА ГРАДСКО ПЛАНИРАЊЕ, УРЕДУВАЊЕ И ГРАДСКА ЧИСТОТА „TECMA 2018“

11.06.2018 (Семинар)
АНАЛИЗА НА МРЕЖНИОТ СООБРАЌАЈ СО ПОМОШ НА АЛАТКАТА WIRESHARK

12.06.2018 (Семинар)
ДИГИТАЛЕН ПР – КРЕИРАЊЕ ВЕСТИ СО ВРЕДНОСТ

12.06.2018 (Бизнис средби)
БИЗНИС СРЕДБИ во рамки на "CeBIT", 12-15 јуни 2018 Хановер, Германија

12.06.2018 (Форум)
„MINEX EUROPE 2018“- 3. ЕВРОПСКИ ФОРУМ ЗА РУДАРСТВО И ИСТРАЖУВАЊЕ - 12-14.06.2018 СКОПЈЕ

13.06.2018 (Семинар)
Еднодневен семинар:RBT-RISK BASED THINKING - УПРАВУВАЊЕ СО РИЗИК ВО ОРГАНИЗАЦИИТЕ ВРЗ ОСНОВА НА АНАЛИЗИ/РАЗМИСЛУВАЊА ЗА МОЖНИ РИЗИЦИ

19.06.2018 (Бизнис средби)
Бизнис средби „ЕНЕГРА 2018“ 21 јуни 2018 Сараево, БиХ

20.06.2018 (Семинар)
Судски спорови кои произлегуваат од постапките пред управните органи поврзани со Законот за приватизација на градежно земјиште, Законот за утврдување на правен статус на бесправно изградени објекти и Законот за денационализација

21.06.2018 (Семинар)
Eднодневен семинар:ЈАВНИ НАБАВКИ ПО ЕЛЕКТРОНСКИ ПАТ - КОНЦЕПТ ЗА ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ДОВЕРБАТА И ТРАНСПАРЕНТНОСТА ВО ЦЕЛИОТ СИСТЕМ, СО ПОСЕБЕН ОСВРТ НА НОВИНИТЕ ВО НАЦРТ-ЗАКОНОТ ЗА ЈАВНИ НАБАВКИ

21.06.2018 (Семинар)
СОВРЕМЕНИ ТРАНСПОРТНИ ЛОГИСТИЧКИ СИСТЕМИ И РЕШЕНИЈА

07.11.2018 (Бизнис средби)
Бизнис средби ЈИЕ ИТ САМИТ 7-9 ноември 2018 Нови Сад, Србија

Соопштенија, вести, актуелности - Приказ на содржина

12.12.2017


Актуелно  

ПРОЕКТ НА УСАИД „ПАРТНЕРСТВО ЗА ПОДОБРА БИЗНИС РЕГУЛАТИВА“ – ПРЕКУ ИНТЕРНАЦИОНАЛИЗАЦИЈА НА СТОПАНСТВОТО ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ДО ПОГОЛЕМ ЕКОНОМСКИ РАСТ


Во насока на поефикасна интернационализација на стопанството во Република Македонија преку ПРОЕКТОТ НА УСАИД „ПАРТНЕРСТВО ЗА ПОДОБРА БИЗНИС РЕГУЛАТИВА“, на 12.12.2017 година во Хотелот „Фени“ во Кавадарци, се  одржа Форум на тема: „Преку интернационализација на стопанството до поголем економски раст”.

 

Воведно обраќање и кратко претставување на проектните активности од Проектот „Партнерство за подобра бизнис регулатива“ имаше Јадранка Аризанковска, виш советник во Стопанската комора на Македонија, со краток осврт врз надворешно-трговските состојби во регионот и бариерите со кои се соочуваат компаниите.

На Форумот свое обраќање имаше Љубомир Димовски, директор на „ЕПИ ЦЕНТАР Интернационал“, консултантска куќа од Скопје, кој ги претстави целите на Проектот на УСАИД: „Партнерство за подобра бизнис регулатива“, како и активностите за 2018 година и истакна дека сите четири комори од Македонија се инволвирани во имплементацијата на овој проект и тоа Стопанската комора на Македонија, Стопанската комора за информатички и комуникациски технологии (МАСИТ), Стопанската комора на Северозападна Македонија и Сојузот на стопанкси комори на Македонија, како партнери во Проектот на УСАИД: „ПАРТНЕРСТВО ЗА ПОДОБРА БИЗНИС РЕГУЛАТИВА“, во соработка со „ЕПИ ЦЕНТАР Интернационал“ од Скопје.

- Со тоа за прв пат се направи Платформа за обединување на сите четири комори од Македонија за полесно детектирање на проблемите на компаниите и наоѓање начини и можности за нивно поефикасно решавање, - истакна Димовски од „Епицентар“.

Преку презентација на резултатите од спроведената анкета за компаниите, што  секоја година се спроведува во рамките на овој проект, Љубомир Димовски ја објасни Анализата за оцена на бизнис средината во Македонија за 2017 година, спроведена од 387 компании и го истакна мислењето на компаниите за бизнис функционирањето во Македонија преку статистички показатели, при што ги повика присутните на дискусија да ги истакнат проблемите, да дадат идеи и да посочат сугестии.

На Форумот свое обраќање имаше и Тања Марковска, од Канцеларијата за економски развој на УСАИД во Македонија, која истакна дека УСАИД во Македонија  е веќе 25 години и посветено работи во делот на економскиот развој, а главен  фокус е подобрување на бизнис климата во Македонија, поттикнување на извозот и финансиска поддршка на компаниите.
- Извозот е многу важен за мала земја како Македонија, развивањето на нови производи и услуги со додадена вредност е значајно за компаниите и подобрувањето на конкурентноста на компаниите за настап на нови пазари, -посочи Тања Марковска.

Преку Проектот потребно е да се идентификуваат проблемите со коишто се среќаваат компаниите со цел подобрување на законската регулатива, за преземање конкретни мерки за поддршка на компаниите и нивните извозни активности.

На Панел-дискусијата на тема: „Препораки и искуства за поттик на извозот и искуства од други земји“ свое излагање имаше господинот Рафаело Бенети, од ПРОМОС - Агенција за поддршка на италијанските компании за извоз при  Стопанската комора на Милано од Италија, кој даде препораки за поттик и поддршка на извозните компании.  Бенети истакна дека компаниите од Македонија и Италија се среќаваат со слични проблеми и тие не треба да бидат оставени настрана туку треба компаниите да ја прифатат интернацио-нализацијата поради големата странска конкуренција на домашниот пазар.

- Многу е важно во дадени региони компаниите заедно со коморите и со останатите институции, факултети, банки и други финансиски тела, заеднички да се фокусираат на проекти за заедничка соработка и пробивање на трети пазари и воедно да се работи на хармонизација и поедноставување на законската  регулатива, како и на финансиските инструменти за поддршка на малите и средните компании.

Претставниците на МБПР изнесоа податоци дека само 1% од целиот извоз е осигуран од страна на компаниите, што значи дека во иднина ќе треба да се работи на оваа проблематика, што повеќе компании да го осигуруваат својот извоз.

На Форумот над 30-тина претставници на компаниите од кавадаречкиот регион земаа активно учество во панел-дискусиите, при што се донесоа следните  поважни заклучоци:

- хармонизација на законската регулатива;
- финансиска поддршка на компаниите со помош на банки, проекти и други финансиски инструменти;
- потпишување билатерални спогодби со земјите од Блискиот Исток и Магреб;
- формирање на акредитирани тела за полесно издавање на сертификати за извоз.

Сите заклучоци кои беа истакнати на Форумот ќе бидат детално разгледани од страна на коморите со цел да бидат поефикасно имплементирани во наредниот период.

Форумот е  имплементиран од страна на Стопанската комора на Македонија, во соработка со „ЕПИ ЦЕНТАР Интернационал“ и Стопанската комора за информатички и комуникациски технологии (МАСИТ), Стопанската комора на Северозападна Македонија и Сојузот на стопански комори на Македонија, партнери во Проектот на УСАИД: „ПАРТНЕРСТВО ЗА ПОДОБРА БИЗНИС РЕГУЛАТИВА“.

м-р Сања Николова
м-р Ирена Мојсовска

 

  

Премиум покровители

Покровители

Силвер покровители

Партнери

Државни институции

Меѓународни институции

© 2008 Стопанска комора на Македонија, задржани сите права