24.07.2017 (Анкета)
ИСТРАЖУВАЊЕ ЗА СООДВЕТНО ПРИСПОСОБУВАЊЕ ЗА ЛИЦАТА СО ХЕНДИКЕП

26.07.2017 (Бизнис средби)
Билатерални деловни средби меѓу македонски и турски компании - 26.07.2017 Скопје

26.08.2017 (Форум)
12. AGRI-TRADE“ ФОРУМ меѓу земјите од Централна и Источна Европа и Народна Република Кина -26.08.2017, Горња Радгона,Р.Словенија

06.09.2017 (Семинар)
ПРЕСМЕТКА И ОДАНОЧУВАЊЕ НА НАДОМЕСТОЦИ - ТРОШОЦИ ПОВРЗАНИ СО РАБОТАТА СОГЛАСНО ЗАКОНСКАТА РЕГУЛАТИВА

18.09.2017 (Тренинг обука)
Дводневен тренинг: РАЗВОЈ НА ЛИДЕРСТВО

19.09.2017 (Саем)
КУПУВАЧКА МИСИЈА И ПОСЕТА НА „FOOD ISTANBUL 2017“

19.09.2017 (Конгрес)
10. Светски Коморски Конгрес - 19-21.09.2017 Сиднеј, Австралија

20.09.2017 (Саем)
САЕМИ ЗА ГРАДЕЖНИШТВО, ЕНЕРГЕТИКА И ВОДИ- 20-24.09 БУДВА, ЦРНА ГОРА

20.09.2017 (Семинар)
Советување на тема:ПРАВНИ НОРМИ ОД ЗАКОНОТ ЗА РАБОТНИ ОДНОСИ И ЗАКОНОТ ЗА БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЈЕ ПРИ РАБОТА ЗА КОИ НАЈЧЕСТО СЕ УТВРДЕНИ НЕПРАВИЛНОСТИ ПРИ ИНСПЕКЦИСКИ НАДЗОР

22.09.2017 (Бизнис средби)
МЕЃУНАРОДНИ ДЕЛОВНИ СРЕДБИ-EEН „ ARCH 2017“ (ГРАДЕЖEН СЕКТОР) на 22 септември 2017 година, во Прага, Република Чешка

27.09.2017 (Бизнис средби)
КУПУВАЧКА МИСИЈА И ПОСЕТА НА „ INTERNATIONAL PHARMACEUTICAL PRODUCTS MEETING 2017 “

28.09.2017 (Бизнис средби)
МЕЃУНАРОДНИ БИЗНИС СРЕДБИ – 28-29 септември 2017 Тирана, Албанија

02.10.2017 (Тренинг обука)
Тренинг-програма со WIFI:МЕЃУНАРОДЕН МАРКЕТИНГ-МЕНАЏМЕНТ ЗА ПРОМОЦИЈА И НАСТАП НА АВСТРИСКИОТ ПАЗАР

03.10.2017 (Семинар)
ВОВЕД ВО ЕТИЧКО ХАКИРАЊЕ

04.10.2017 (Бизнис средби)
„MARKETPLACE AUSTRIA FOOD“- БИЗНИС-СРЕДБА НА АВСТРИСКИ ФИРМИ СО ПРОИЗВОДИТЕЛИ И УВОЗНИЦИ НА ПРЕХРАНБЕНИ ПРОИЗВОДИ ОД ЦЕЛИОТ СВЕТ

01.11.2017 (Бизнис средби)
Бизнис средби „Ready2GO" во САД, Канада, Чиле, Камерун и Индија

23.11.2017 (Саем)
"24. Интернационален саем во Тирана"- 23-26.11.2017 Тирана, Р. Албанија

Соопштенија, вести, актуелности - Приказ на содржина

21.04.2017


Актуелно  

Одржан настан во КЛУБОТ НА МЕНАЏЕРИ-ПРЕТПРИЕМАЧИ на тема: „Важноста на емоционалната писменост во работни организации“


      Клубот на менаџери-претприемачи на 21.04.2016 година реализираше едукативното предавање на тема: „Важноста на емоционалната писменост во работни организации“ со м-р Катерина Наумовска-Ристовска, психолог и сертифициран тренер по емоционална писменост.
Денешната тема е многу актуелна и сите многу често си поставуваме прашање Кој се најголемите предизвици со кој се соочувааат компаниите?

 

      Компаниите пред се мораат да се изборат и прилагодат со масовната брзина на промените, потребно е да управуваат со се поголемите количини на информации, работниците треба да бидат се повеќе мотивирани и посветени, потребно е да работат подобро заедно, да се согласуваат и да одржуваат добри меѓучовечки односи, а менаџерите е потребно да ја зголемат лојалноста на клиентите, да ги користат талентите со кој располагаат , да ги препознаваат лидерите, да носат добри одлуки и да постигнат добри релации со вработените. Тоа ќе им овозможи да ги потикнат вработените на искреност, мотивираност, лојалност и задоволство од работата. Токму тука е нагласена важноста на емоционалната интелигенција во работната организација. Доколку таа недостасува, а зачестуваат психолошки игри со текот на времето се јавува незадоволство кај сите кој понатаму негативно се манифесита врз хомеостазата и развојот на работната организација.
      Затоа организациите можат да го зголемат нивото на организациона емоционална интелигенција најпрво преку едукација на менaџментот, бидејќи емоционалната интелигенција ги диференција добрите од просечните менаџери, оние со високи перформанси од оние со просечни  перформанси. Следен чекор е да се образуваат вработените на емоционална интелигенција и  интегрирање на јазикот на емоционална компетенција што би довело до пораст на самосвеснот, организациска снаодливост, меѓусебна соработка и партнерство.

      Емоционалната интелигенција овозможува поединецот полесно да се носи со конфликтните ситуации без преголем стрес и нарушување на хомеостазата на организмот. Развивањето на вештини за самоконтрола, самоиницијатива, учење за соочување со проблемите, фрустрациите и стресот,  учење за носење со емоциите кои произлегуваат од проблематичните ситуации, допринесува развој на квалитетен живот од кој би биле целосно задоволни како менаџерите , така и работниците.
      Согласно Годишната агенда и денес беше одржан настан кој беше многу корисен за менаџерите во Клубот на менаџери - претприемачи при што менаџерите имаат можност да ги споделат своите искуства и знаења со реални примери од пракса кои се однесуваа на моделите на управување со резултати и квалитет во работењето што поттикна размена на свежи идеи и високо ниво на комуникација.

Валентина Цветковска 

Премиум покровители

Покровители

Силвер покровители

Партнери

Државни институции

Меѓународни институции

© 2008 Стопанска комора на Македонија, задржани сите права