20.06.2018 (Семинар)
Судски спорови кои произлегуваат од постапките пред управните органи поврзани со Законот за приватизација на градежно земјиште, Законот за утврдување на правен статус на бесправно изградени објекти и Законот за денационализација

21.06.2018 (Семинар)
Eднодневен семинар:ЈАВНИ НАБАВКИ ПО ЕЛЕКТРОНСКИ ПАТ - КОНЦЕПТ ЗА ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ДОВЕРБАТА И ТРАНСПАРЕНТНОСТА ВО ЦЕЛИОТ СИСТЕМ, СО ПОСЕБЕН ОСВРТ НА НОВИНИТЕ ВО НАЦРТ-ЗАКОНОТ ЗА ЈАВНИ НАБАВКИ

21.06.2018 (Семинар)
СОВРЕМЕНИ ТРАНСПОРТНИ ЛОГИСТИЧКИ СИСТЕМИ И РЕШЕНИЈА

28.06.2018 (Семинар)
Предвиденост на надомест на штета во Законот за работни односи, видови надомест на штета, обврска на работодавачите за обезбедување безбедни услови за работа, покренување на прекршочна постапка против работодавач и постапка по жалба

03.07.2018 (Семинар)
ВОВЕД ВО ISO 37001:2017 СИСТЕМ ЗА УПРАВУВАЊЕ СО БОРБА ПРОТИВ КОРУПЦИЈА

05.07.2018 (Советување)
КРШЕЊЕТО НА РАБОТНИОТ РЕД И ДИСЦИПЛИНА ИЛИ РАБОТНИТЕ ОБВРСКИ КАКО ПРЕДУСЛОВ ЗА ОТКАЗ

07.11.2018 (Бизнис средби)
Бизнис средби ЈИЕ ИТ САМИТ 7-9 ноември 2018 Нови Сад, Србија

Бизнис-настани

07.06.2018 - 07.06.2018


Семинар Стопанска комора на Македонија,  Македонија

АНАЛИЗА НА МРЕЖНИОТ СООБРАЌАЈ СО ПОМОШ НА АЛАТКАТА WIRESHARK


Еднодневен семинар на тема:

АНАЛИЗА НА МРЕЖНИОТ СООБРАЌАЈ СО ПОМОШ НА АЛАТКАТА WIRESHARK

11 јуни 2018 година (понеделник)
9:30 – 15:00 часот
Стопанска комора на Македонија, сала 1 на 5-ти кат


          Денес е невозможно да се замисли работењето во која и да било компанија без компјутерски мрежи и Интернет. Мрежните администратори имаат сериозни проблеми да констатираат каде се тесните грла во компјутерските мрежи и врз основа на тоа да ги подобрат перформансите на самата мрежа. Од друга страна, експертите за ИТ-безбедност треба да ги изолираат проблематичните пакети како и сомнителните датотеки кои патуваат кон компјутерската мрежа. Освен тоа, доколку компанијата користи WiFi мрежа, ситуацијата станува уште полоша, бидејќи таквата мрежа е ранлива и потребно е константно надгледување. За сите овие проблеми постои едноставно и бесплатно решение, познато како Wireshark. Моменталната верзија 2.0 е достапна за Windows и за Linux оперативни системи, иако оваа алатка во голем дел од Linux/Unix оперативните системи е веќе присутна. 

          Неговата предност во однос на конкуренцијата се состои во тоа што има графички кориснички интерфејс, познат како GUI. Комбинацијата од оваа алатка со мал компјутер како што е Raspberry Pi и оперативен систем Linux може да претставува одлично и евтино решение за утврдување проблеми на мрежата.

          За таа цел, Стопанската комора на Македонија, на 11 јуни 2018 година, организира еднодневен семинар на тема: „АНАЛИЗА НА МРЕЖНИОТ СООБРАЌАЈ СО ПОМОШ НА АЛАТКАТА WIRESHARK“.

Целна група

Семинарот е наменет за раководителите и вработените во ИТ-службите, службите за безбедност на информациониот систем и систем администратори за безбедност, мрежни администратори и останати лица со напредни ИТ-знаења.

ПРОГРАМА
- Запознавање со корисничкиот интерфејс на алатката Wireshark;
- Подесување на работната средина – Profiles;
- Wireshark dissectors;
- Контролирање и подесување на собирањето податоци (Capture филтри);
- Подесување на приказ на собраните податоци (напредни Display филтри);
- Извоз на податоци – Export;
- InputOutput Graphs опција во Wireshark;
- Expert Infos опција во Wireshark;
- Пронаоѓање на тесните грла во мрежата – Latency;
- Пронаоѓање на проблематичните пакети;
- Вежба (MI5 Chalenge, VOIP содржини).

Предавач:

- доц. д-р Игор Франц, раководител на Одделението за високотехнолошки криминал на Меѓународниот институт во Белград. Тој е основач и извршен директор на Агенцијата за безбедност на податоци „SECIT security consulting“. Се занимава со информациона безбедност и дигитална форензика повеќе од 12 години и во истата област има докторирано. Со 10-годишно искуство како предавач, автор е на повеќе книги и трудови објавени во меѓународни и домашни списанија.

Работен јазик за време на семинарот: српски јазик.

За сите учесници на семинарот ќе биде обезбедено:
- работен материјал;
- ручeк и освежување;
- сертификат за присуство на семинарот.

Краен рок за пријавување: 6 јуни 2018 година.


Агенда на настанот
Пријавен лист
Останати документи
Аплицирај електронски / on-line


Контакт: Михајло Донев
Тел: ++ 389 2 3244067
Факс:++ 389 2 3244088
Контакт Центар : (02) 15015
E-адреса: mihajlo@mchamber.mk

Контакт: Елизабета Андриевска-Ефтимова
Тел: ++ 389 2 3244074
Факс:++ 389 2 3244088
Контакт Центар : (02) 15015
E-адреса: beti@mchamber.mk


 

Премиум покровители

Покровители

Силвер покровители

Партнери

Државни институции

Меѓународни институции

© 2008 Стопанска комора на Македонија, задржани сите права