23.01.2018 (Семинар)
РОКОВИ ЗА ЗАКОНСКИ ПРЕСТАНОК НА РАБОТНИОТ ОДНОС, ОТКАЗНИ РОКОВИ, ОСНОВИ ЗА ЗАКОНСКИ ПРЕКИН НА РАБОТНИОТ ОДНОС, НЕОСНОВАНИ ПРИЧИНИ ЗА ПРЕСТАНОК НА РАБОТНИОТ ОДНОС

24.01.2018 (Бизнис средби)
Меѓународни деловни средби „Facade 2018 Match Event“, Ротердам, Холандија

25.01.2018 (Семинар)
МЕТОДИ И ТЕХНИКИ ЗА УПРАВУВАЊЕ СО КОРПОРАЦИСКИОТ (КОМПАНИСКИОТ) РИЗИК И ОРГАНИЗИРАЊЕ / ВОСПОСТАВУВАЊЕ АРХИТЕКТУРА НЕОПХОДНА ЗА ОДРЖУВАЊЕ ФУНКЦИОНАЛЕН СИСТЕМ

26.01.2018 (Советување)
Советување на тема:ЈАВНИ НАБАВКИ, ПРЕДЛОЗИ, НОВИНИ И ИДНИ ИЗМЕНИ (e-жалба, е-архива, е-маркет и е-каталози)

30.01.2018 (Семинар)
ВОВЕДУВАЊЕ И УПРАВУВАЊЕ СО КОНТРОЛНИТЕ ПРИСТАПИ НА ИТ-СИСТЕМИТЕ

30.01.2018 (Презентација)
БЕСПЛАТНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА НА ТЕМА:ПРОЕКТИ ЗА ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ЕНЕРГЕТСКАТА ЕФИКАСНОСТ И НАМАЛУВАЊЕ НА ОПЕРАТИВНИТЕ ТРОШОЦИ ПО МОДЕЛОТ НА „ESCO“-30.01.2018

31.01.2018 (Бизнис средби)
БИЗНИС-СРЕДБИ „ЕУ-СРБИЈА 2018"

01.02.2018 (Тренинг обука)
ИНТЕРНИ ПРОВЕРУВАЧИ (АУДИТОРИ) НА ИНТЕГРИРАНИ МЕНАЏМЕНТ СИСТЕМИ ISO 9001:2015, ISO 14001:2015, OHSAS 18000:2007

09.02.2018 (Семинар)
CONTENT MARKETING – КАКО ДА ГО ДОБИЕТЕ НАЈДОБРОТО ОД ДИГИТАЛНАТА КОМУНИКАЦИЈА?

14.02.2018 (Семинар)
Еднодневен семинар на тема:АНАЛИЗА НА РЕГРЕСНИТЕ ПОБАРУВАЊА-ЗАКОНСКИТЕ РЕШЕНИЈА НАСПРОТИ СУДСКАТА ПРАКСА

06.03.2018 (Бизнис средби)
Меѓународни деловни средби на Саемот „EcoBuild“ - Лондон, Велика Британија

Податоци за дејноста

Здружение на индустријата на хартија и целулоза графичката индустрија и издавачката дејност


Индустрија на хартија и целулоза, графичка индустрија и издавачка дејност

Индустријата на хартија и целулоза, како и графичката индустрија и издавачката дејност во Република Македонија достигнаа висок степен на развој кој се огледа во можноста за квалитетно производтво на сите видови хартиени и графички производи. Во поселедно време се поголем развој забележува производството на амбалажа.

Производството на хартија, целулоза, и производи од хартија во вкупното индустриско производство учествува со 1,12%, додека графичката и издавачката дејност со 3,12%.

Двете преработувачки дејности вработуваат над 1380 работници и во вкупниот број вработени во преработувачката индустрија земаат учество од 2,6 %.

Производството на хартија, целулоза и производи од хартија во 2016 година бележи опаѓање за 9% во однос на претходната година, додека во графичката и издавачката дејност, во 2015 година е забележан пад од 8.6%.

Производството во најголем дел е насочено за потребите на домашниот пазар, извозот на хартија и изработки од хартија во 2016 година бележи опаѓање и изнесува само 3,8 милиони долари и е за скоро 2,5 пати помал во однос на претходната година. Но Македонија и натаму е увозно зависна, во делот на суровината увозот на целулоза и отпадоци од хартија по неколкугодишен пораст зебележаа опаѓање од 5.7% во 2016 година во однос на претходната е евидентиран кај хартија и изработки од хартија.

Во однос на структурата на стопанските субјекти, печатараската дејност ја чинат над 90% мали фирми, само 10-ина % се средни фирми, што укажува на нивната флексибилност и прилагодливост на пазарните промени.

Во последните неколку години забалежителен е интересот на странски компании за вложување на индустријата на хартија (како што е примерот во Duropak - Скопје каде целокупната сопственост е на Групацијата DS Smit од Англија) како и во графичката дејност, со што се забрзува процесот на осовременување на овие преработувачки дејности.

Неколкугодишниот динамичен развој на оваа дејност создава поволен амбиент за вложување во производство на печатарска хартија, која што се уште не се произведува во Република Македонија.Можност за инвестирање во функција на зголемување на извозот постои и кај графичката дејност во делот на осовременување и воведување нови технологии.

Анализа на индустријата за хартија и целулоза, графичка индустрија и издавачка дејност за 10 месеци од 2017 година

Анализа на индустријата за хартија и целулоза, графичка индустрија и издавачка дејност за 7 месеци од 2017 година

Анализа на индустријата за хартија и целулоза, графичка индустрија и издавачка дејност за 4 месеци од 2017 година

Анализа на индустријата за хартија и целулоза, графичка индустрија и издавачка дејност за 10 месеци од 2016 година

Анализа на индустријата за хартија и целулоза, графичка индустрија и издавачка дејност за 4 месеци од 2016 година

Анализа на индустријата за хартија и целулоза, графичка индустрија и издавачка дејност за 2015 година

Анализа на индустрија за хартија и целулоза, графичка индустрија и издавачка дејноист за 7 месеци 2015 година

Анализа на индустрија за хартија и целулоза, графичка индустрија и издавачка дејност за 2014 год.

Контакт адреса :
Стопанската комора на Македонија
ул. Димитрие Чуповски, 13
1000 Скопје
Контакт лице : Валентина Цветковска
Тел: (02) 3244063 Факс:(02) 3244088
Call Центар : (02) 15015
E-адреса:valentina@mchamber.mk

 

Премиум покровители

Покровители

Силвер покровители

Партнери

Државни институции

Меѓународни институции

© 2008 Стопанска комора на Македонија, задржани сите права