26.03.2018 (Семинар)
Правилна примена на Законот за работни односи во делот на: судска пресуда како основ за продолжување со работа, дополнителна работа

27.03.2018 (Конференција)
КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ФАКТОРИНГ КАКО ФИНАНСИСКО РЕШЕНИЕ КОЕ ОВОЗМОЖУВА РАСТ НА МАЛИ И СРЕДНИ ПРЕПРИЈАТИЈА- 27.03.2018 Скопје

27.03.2018 (Семинар)
ПРАВИЛНИК ЗА БЛАГАЈНИЧКО РАБОТЕЊЕ

28.03.2018 (Семинар)
Заштита на правото на сопственост, стекнување право на сопственост, стварни права на странски физички и правни лица и постапка за експропријација

30.03.2018 (Семинар)
РАЗВИВАЊЕ СТРАТЕГИЈА ЗА НАСТАП НА СОЦИЈАЛНИ МЕДИУМИ

03.04.2018 (Семинар)
КОНТРОЛИНГ ВО МАГАЦИНСКОТО РАБОТЕЊЕ

04.04.2018 (Форум)
МАКЕДОНСКО-СЛОВЕНЕЧКИ БИЗНИС ФОРУМ И ДЕЛОВНИ СРЕДБИ-04.04.2018

10.04.2018 (Бизнис средби)
Меѓународни деловни средби „Мостар“ 10 април 2018 година

12.04.2018 (Семинар)
ЈАВНИ НАБАВКИ ПО ЕЛЕКТРОНСКИ ПАТ - КОНЦЕПТ ЗА ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ДОВЕРБАТА И ТРАНСПАРЕНТНОСТА ВО ЦЕЛИОТ СИСТЕМ, СО ПОСЕБЕН ОСВРТ НА НОВИНИТЕ ВО НАЦРТ-ЗАКОНОТ ЗА ЈАВНИ НАБАВКИ

13.04.2018 (Семинар)
ДЕЈСТВИЈА И ТРАНСАКЦИИ ПРЕЗЕМЕНИ ОД СТРАНА НА ДОЛЖНИКОТ НА ШТЕТА НА ДОВЕРИТЕЛОТ – КАКВА ЗАШТИТА МОЖЕ ДА ДОБИЕТЕ ВО СУДСКА ПОСТАПКА?

13.04.2018 (Бизнис средби)
Меѓународни деловни средби во Бања Лука - ЕЕН мрежа

17.04.2018 (Тренинг обука)
ВЕШТИНИ ВО ФИНАНСИСКОTO РАБОТЕЊЕ

20.04.2018 (Семинар)
Подобрување на репутацијата и имиџот на компанијата преку брзо и ефикасно решавање на жалби, поплаки и неусогласен производ, системски решенија, вештини и решавање на конфликтни ситуации интерно во компанијата и према купувачите

23.04.2018 (Работилница)
ВОВЕД ВО РЕЛАЦИОНИ БАЗИ НА ПОДАТОЦИ

24.04.2018 (Советување)
Вработување согласно одредбите на Законот за работните односи, разлики помеѓу вработувањето на кандидатите според Законот за работните односи и Законот за вработените во јавниот сектор и Законот за административните службеници

Бизнис-настани

09.03.2018 - 09.03.2018


Презентација Стопанска комора на Македонија, сала 4 на 5-ти кат, Скопје,  Македонија

„УПРАВУВАЊЕ СО ЗАГУБА НА ВОДА ВО ВОДОВОДНИОТ СИСТЕМ НА КОМПАНИИТЕ“


„УПРАВУВАЊЕ СО ЗАГУБА НА ВОДА ВО ВОДОВОДНИОТ СИСТЕМ
НА КОМПАНИИТЕ“

9 Март 2018 година (петок), 11:00 часот
Стопанска комора на Македонија, сала 4 на 5-ти кат

Во насока на запознавање и зголемување на свеста на македонските компании со проблематиката на загубите на вода во водоводните системи, компанијата Аквасеив ДОО Скопје ќе одржи презентација на можностите за заштеда на водните ресурси на комерцијални и индустриски објекти, jавни институции, општини и комунални претпријатија.
 Активностите кои ги нуди Аквасеив ДОО овозможуваат намалување на загубата на вода преку откривање на оние скриени дефекти на водоводната мрежа кои ја зголемуваат потрошувачката на вода, а со тоа и сметките за вода. Преку дополнителна анализа на потрошувачката на вода, се утврдуваат местата на нерационално користење на водата и предлагаат мерки за нејзино намалување.
 Со денешниот скап живот и трошоци за работење, комуналните претпријатија не можат да дозволат нивните приходи за вода едноставно да се одлеваат под земја, а комерцијалните субјекти и институции да плаќаат непотребно повисоки сметки за вода која не ја потрошиле за свои потреби.

Експертизата на Аквасеив ДОО, меѓудругото, вклучува:
• Мониторинг на проток/потрошувачка на вода и притисок, анализа на загуби на вода и предлози за нејзино намалување.
• Систематско испитување на водоводните и топловодни инсталации и прецизно одредување на местото на дефект.
• Лоцирање траса на непозната метална и неметална водоводна и топловодна инсталација.
• Лоцирање на затрпани капи од затварачи и хидранти и капаци од шахти.
• Намалување на загубата на вода преку редукција на притисокот на минимално дозволено ниво.
• Продажба на уреди за заштеда на вода (од 48% до дури 84%) кои се инсталираат на постојните чешми и казанчиња.
• Преглед и снимање на состојбата на канализациони цевки со камера.

На презентацијата ќе бидат претставени и производите на компаниите кои ги застапува Аквасеив ДОО, швајцарската фирма за регулатори на притисок Cla-Val (https://www.cla-val.com), италијанската фирма за електромагнетни мерачи на проток Isoil Industria (http://www.isoil.it/u_index.asp), и хрватската фирма за кастимизирани ГИС решенија за водовод и канализација Protok (http://www.protok.com/web/hr).

 Презентацијата ќе се одржи на 9 март 2018 година (петок), со почеток во 11:00 часот, во Стопанската комора на Македонија, сала 4 на 5-ти кат.

 Вашиот интерес за присуство на презентацијата, Ве молиме, да го најавите најдоцна до 7 март 2018 година, на контакт лице: Даниела Михајловска Василевска, е-адреса: daniela@mchamber.mk   
 Презентацијата ќе ја реализира - Бојан Ристовски, експерт за загуби на вода, сопственик и директор на Аквасеив ДОО, член на Меѓународната асоцијација за вода/Специјалистичка група за загуби на вода, со искуство од над 20 години во областа на управување со загубите на вода. Истовремено, работи и како консултант на повеќе проекти финансирани од Светска Банка (World Bank), Германска техничка соработка (GIZ), Европска Унија (EU) и др. во областа на управување со водните ресурси.

 


Агенда на настанот
Пријавен лист
Останати документи
Аплицирај електронски / on-line


Контакт адреса :
Стопанската комора на Македонија
ул. Димитрие Чуповски, 13
1000 Скопје
Контакт: Даниела Михајловска
Тел: ++ 389 2 3244021 Факс:++ 389 2 3244088
Контакт Центар : (02) 15015
E-адреса: daniela@mchamber.mk 

Премиум покровители

Покровители

Силвер покровители

Партнери

Државни институции

Меѓународни институции

© 2008 Стопанска комора на Македонија, задржани сите права