21.03.2018 (Семинар)
ИНТЕГРИРАНА ПОСТАПКА ВО СИСТЕМОТ ЗА УПРАВУВАЊЕ СО ДОКУМЕНТИ И ЗАПИСИ, ВО РАМКИТЕ НА АДМИНИСТРАТИВЕН МЕНАЏМЕНТ (ДЕЛОВЕН АСИСТЕНТ) И ДЕЛОВНО-АДМИНИСТРАТИВНО РАБОТЕЊЕ

21.03.2018 (Семинар)
ИНКОТЕРМС 2010

26.03.2018 (Семинар)
Правилна примена на Законот за работни односи во делот на: судска пресуда како основ за продолжување со работа, дополнителна работа

27.03.2018 (Семинар)
ПРАВИЛНИК ЗА БЛАГАЈНИЧКО РАБОТЕЊЕ

27.03.2018 (Тренинг обука)
ВЕШТИНИ ВО ФИНАНСИСКОTO РАБОТЕЊЕ

27.03.2018 (Конференција)
КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ФАКТОРИНГ КАКО ФИНАНСИСКО РЕШЕНИЕ КОЕ ОВОЗМОЖУВА РАСТ НА МАЛИ И СРЕДНИ ПРЕПРИЈАТИЈА- 27.03.2018 Скопје

28.03.2018 (Семинар)
Заштита на правото на сопственост, стекнување право на сопственост, стварни права на странски физички и правни лица и постапка за експропријација

30.03.2018 (Семинар)
РАЗВИВАЊЕ СТРАТЕГИЈА ЗА НАСТАП НА СОЦИЈАЛНИ МЕДИУМИ

10.04.2018 (Бизнис средби)
Меѓународни деловни средби „Мостар“ 10 април 2018 година

13.04.2018 (Бизнис средби)
Меѓународни деловни средби во Бања Лука - ЕЕН мрежа

24.04.2018 (Советување)
Вработување согласно одредбите на Законот за работните односи, разлики помеѓу вработувањето на кандидатите според Законот за работните односи и Законот за вработените во јавниот сектор и Законот за административните службеници

Соопштенија, вести, актуелности - Приказ на содржина

14.11.2017


Актуелно  

ПРЕЗЕНТИРАНИ ПРОГРАМИТЕ ЗА ФИНАНСИСКА ПОДДРШКА ЗА ОТВОРАЊЕ НОВИ РАБОТНИ МЕСТА - КОМПОНЕНТИ ДИЗАЈНИРАНИ ЗА БИЗНИС СЕКТОРОТ


Во соработка со Министерството за труд и социјална политика, УНДП и Агенцијата за вработување на Република Македонија, во Стопанската комора на Македонија (14.11.2017 година) се одржа презентација на можностите за финансиска поддршка за отворање нови работни места преку мерките и програмите дизајнирани за бизнис секторот, во рамките на Оперативниот план за активни мерки и програми за вработување.

 

„Еден од проблемите што го идентификувавме во текот на изминатите години, а којшто економските субјекти го потенцираат, е проблемот со  недостиг на квалификувана работна сила и нејзиното бавно адаптирање на работните задачи и процеси. Во бројните средби и спроведени анкети, идентификувано е дека недостасуваат определени образовни профили, недостасуваат практично искуство и определени вештини и компетенции кај лицата кои бараат да влезат во работен процес. Верувам дека оваа програма ќе придонесе за подобрување на состојбата на пазарот на трудот, а Стопанската комора на Македонија со своите регионални канцеларии низ Република Македонија останува да биде поддршка на компаниите на ваквите иницијативи на национално и на регионално ниво“, - истакна м-р Елена Милевска Штрбевска, оперативен директор на Стопанската комора на Македонија.

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска истакна дека мерките се однесуваат на унапредување на можностите за работа во мали и средни претпријатија и купување опрема, како и поддршка за вработување млади лица до 29 години. Многу е важно овие мерки да бидат промовирани директно пред стопанствениците зашто само така можеме да оствариме комуникација и да видиме дали тие имаат одредени задршки за да аплицираат за нив.

Постојаниот претставник на УНДП во Македонија Луиза Винтон смета дека оваа средба е важна за да се разменат мислења за тоа како да се надмине предизвикот со недостиг на квалификувана сила која бизнис секторот не може да ја обезбеди за да ја изврши својата работа, во услови на, како што рече, висока невработеност во земјата.

Пред присутните беше презентирана Програмата за поддршка на микро, мали и средни претпријатија преку компонентата за финансиска и советодавна поддршка за раст, како и мерката Обука за задоволување на локалните потреби од квалификувана работна сила. Во зависност од мерката можност да аплицираат имаат микро, малите, средни, како и големите компании.

Стопанската комора на Македонија преку своите регионални канцеларии претставува поддршка на заинтересираните компании да ги искористат бенефитите од презентираните мерки.

м-р Борис Тримчев 

Премиум покровители

Покровители

Силвер покровители

Партнери

Државни институции

Меѓународни институции

© 2008 Стопанска комора на Македонија, задржани сите права