03.04.2020, АКТУЕЛНО
ДНЕВНО ОБРАЌАЊЕ 03.04.2020 година
Ова се тешки времиња, во кои не е лесно да се обезбеди достапноста на важни производи, суровини и репроматеријали. Затоа, проодноста на транспортните коридори, брзиот и непречен проток на стоките е еден од врвните приоритети. За да помогне во таа нас...
03.04.2020, АКТУЕЛНО
НИТУ ЕДЕН СЕКТОР НЕМА ДА ОСТАНЕ ИМУН НА КРИЗАТА
Во каква кондиција се домашните компании во ек на пандемијата со коронавирусот, какви мерки предлага Стопанската комора, како функционира Кризниот штаб за поддршка формиран пред една недела, кои индустрии се најпогодени, какви мерки им се неопходни н...
03.04.2020, АКТУЕЛНО
COVID-19, НОСИ НАМАЛЕНИ СТАПКИ НА РАСТ
Интервју на Претседателот на Стопанската комора на Македонија, господин Бранко Азески за австриското списанието „Бизнис Линк“1. Во најновиот извештај на Светската банка, просечниот раст на БДП на регионот на Западен Балкан минатата година беше околу ...
02.04.2020, АКТУЕЛНО
ДНЕВНО ОБРАЌАЊЕ 02.04.2020 година
Градежниот сектор вработува 7% од вкупниот број вработени во македонската економија и во изминатите години беше една од главните движечки сили за нејзин раст. За жал, и за овој сектор се неизбежни последиците од кризата предизвикана од коронавирусот....
01.04.2020, АКТУЕЛНО
ДНЕВНО ОБРАЌАЊЕ 01.4.2020 година
Вчера Владата го објави вториот сет економски мерки. За да можат тие соодветно да се оценат, потребно е, најпрво да се видат пропратните уредби и објави во Службен весник во кои ќе бидат содржани сите конкретни детали за мерките. По донесување на ови...