21.03.2018 (Семинар)
ИНТЕГРИРАНА ПОСТАПКА ВО СИСТЕМОТ ЗА УПРАВУВАЊЕ СО ДОКУМЕНТИ И ЗАПИСИ, ВО РАМКИТЕ НА АДМИНИСТРАТИВЕН МЕНАЏМЕНТ (ДЕЛОВЕН АСИСТЕНТ) И ДЕЛОВНО-АДМИНИСТРАТИВНО РАБОТЕЊЕ

21.03.2018 (Семинар)
ИНКОТЕРМС 2010

26.03.2018 (Семинар)
Правилна примена на Законот за работни односи во делот на: судска пресуда како основ за продолжување со работа, дополнителна работа

27.03.2018 (Семинар)
ПРАВИЛНИК ЗА БЛАГАЈНИЧКО РАБОТЕЊЕ

27.03.2018 (Тренинг обука)
ВЕШТИНИ ВО ФИНАНСИСКОTO РАБОТЕЊЕ

27.03.2018 (Конференција)
КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ФАКТОРИНГ КАКО ФИНАНСИСКО РЕШЕНИЕ КОЕ ОВОЗМОЖУВА РАСТ НА МАЛИ И СРЕДНИ ПРЕПРИЈАТИЈА- 27.03.2018 Скопје

28.03.2018 (Семинар)
Заштита на правото на сопственост, стекнување право на сопственост, стварни права на странски физички и правни лица и постапка за експропријација

30.03.2018 (Семинар)
РАЗВИВАЊЕ СТРАТЕГИЈА ЗА НАСТАП НА СОЦИЈАЛНИ МЕДИУМИ

10.04.2018 (Бизнис средби)
Меѓународни деловни средби „Мостар“ 10 април 2018 година

13.04.2018 (Бизнис средби)
Меѓународни деловни средби во Бања Лука - ЕЕН мрежа

24.04.2018 (Советување)
Вработување согласно одредбите на Законот за работните односи, разлики помеѓу вработувањето на кандидатите според Законот за работните односи и Законот за вработените во јавниот сектор и Законот за административните службеници

Бизнис-настани

02.11.2017 - 03.11.2017


Конференција Будва,  Црна Гора

Конференција на тема: „Предизвиците на патот кон Европската Унија“-2-3.11.2017 Будва, Црна Гора


Покана
Конференција:
„Предизвиците на патот кон Европската Унија“
Хотел „Сплендид“ – Будва, Р. Црна Гора
2 – 3 ноември 2017 година


Стопанската комора на Македонија во соработка со Стопанската комора на Црна Гора Ве покануваат да бидете дел од овогодинешната Конференција на тема: „Предизвиците на патот кон Европската Унија“, што ќе се одржи во периодот од 2-3 ноември 2017 година во хотелот „Сплендид“ - Будва, Република Црна Гора.

     На овогодинешниот настан ќе присуствуваат високи државни претставници од земјите од регионот, како и врвни експерти од областа на економијата, политиката, образованието и  науката, кои со свое излагање ќе се обратат пред присутните. 
     Ве молиме за Вашиот интерес за учество на Конференцијата да не` информирате со пополнување на пријавниот лист (во прилог), најдоцна до  20 oктомври 2017 година (петок).
- За учество на Конференцијата не се плаќа котизација. Паузите за кафе и ручек се бесплатни.
- Трошоците за патување и сместување се на тoвар на компаниите.
- Резервацијата за сместување ја обезбедуваат самите учесници, on-line на следната веб-страна: http://www.montenegrostars.com. За сите учесници на Конференцијата се обезбедени специјални цени. При вршење на регистрацијата во полето „Access key“ внесете cem2017  како би го добиле специјален попуст.

Предлог-агенда:

2 ноември 2017 година (четврток)

9:30 - 10:30 Регистрација

10:30 - 11:00 Отворање на Конференцијата
• Велимир Мијушковиќ, претседател на Стопанската комора на Црна Гора;
• Душко Марковиќ, претседател на Владата на Република Црна Гора.
 
11.0 - 13:00 Панел: Регионот по четири години од Берлинскиот Процес
Модератор: Горан Свилановиќ, генерален секретар на Регионалниот совет за соработка

Учесници:
• Еди Рама, претседател на Владата на Република Албанија;
• Дениз Звиздиќ, претседавач на Советот на министри на Република Босна и Херцеговина;
• Душко Марковиќ, претседател на Владата на Република Црна Гора;
• Рамуш Харадинај, претседател на Владата на Косово;
• Зоран Заев, претседател на Владата на Република Македонија; 
• Ана Брнабиќ, претседателка на Владата на Република Србија.

Гостин на панелот: Пиер Хеилброн, потпретседател на ЕБРД.

13:00 - 14:30 Работен ручек на претседателите на владите на ЗБ6 и претседателите на стопанските комори (КИФ ЗБ6)
*Ручек за учесниците

14:30 - 16:00 Панел: Науката како двигател на економскиот развој
Модератор: Гордана Ѓуровиќ, професор, Универзитет на Црна Гора

Учесници:
• Линдита Никола, министерка, Министерство за образование, спорт и млади на Р. Албанија;
• Бесим Беќај, министер, Министерство за претприемништво и иновации, Косово;
•  Рената Тренеска Дескоска, министерка, Министерство за образование и наука на Р.  Македонија;
•  Сања Дамјановиќ, министерка, Министерство за наука на Р. Црна Гора;
• Младен Шарчевиќ, министер, Министерство за образование, наука и технолошки развој на Р. Србија.

16:00 - 16:30 Пауза за кафе

16:30 - 18:00 Панел: Регионот од аспект на современите филозофи и историчари
Модератор: Дарко Шуковиќ, новинар

Учесници:
• Твртко Јаковина, историчар, Р, Хрватска;
• Латинка Перовиќ, историчарка, Р. Србија;
• Живко Андијашевиќ, историчар, Р. Црна Гора;
• Есад Бајтал, филозоф, Р. Босна и Херцеговина.

19:00  Коктел

3 ноември 2017 година (петок)

10:00 - 12:00 Панел: Геополитичката рамка – предуслови за понатамошен развој на регионот и негова интеграција во ЕУ
Модератор: Саша Кнежевиќ, декан на Факултетот за политички науки при Универзитетот на Црна Гора
• Мило Ѓукановиќ, поранешен претседател на Владата на Република Црна Гора
• Милан Кучан, поранешен претседател на Република Словенија
• Будимир Лончар, поранешен долгогодишен дипломата и политичар 

12.00 - 12:30 Пауза за кафе

12:30 - 14:00 Конкурентност и иновации
Модератор: Нина Вујошевиќ, Совет за конкурентност

Учесници:
• Сања Дамјановиќ, министерка, Министерство за наука на Р. Црна Гора;
• Драгица Секулиќ, министерка, Министерство за економија на Р. Црна Гора;
• Велимир Радмиловиќ, професор на Универзитетот во Белград;
• Душан Петрановиќ, научник од  црногорската дијаспора;
• Срѓан Реџепагиќ, научник од црногорската дијаспора во Франција;
• претставник на бизнис заедницата.

14:00 - 15:30 Ручек

15:30 - 17:00 Перспективи и модели за соработка меѓу академските и бизнис заедниците со дијаспората во насока на ЕУ-интеграциите и глобализацијата
Модератор: Никола Миловиќ, декан, Економски факултет при Универзитетот на Црна Гора

Учесници:
• Дарко Петрушиќ, генерален директор на Директоратот за научно-истражувачки дејности при  Министерството за образование на Р. Црна Гора;
• Предраг Митровиќ, директор на Управата за дијаспора на Р. Црна Гора;
• Сергеј Ѓурановиќ, научник од црногорската дијаспора во САД;
• Аленка Хоџиќ, научник од црногорската дијаспора во Р. Словенија;
• Лидија Шекариќ, научник од црногорската дијаспора во САД;
• претставник на бизнис заедницата.

17:00 - 17:15 Резиме и заклучоци од Конференцијата
• Саша Поповиќ, претседател на Сојузот на економисти на Црна Гора


     За повеќе информации слободно обратете се до лицето за контакт: м-р Сања Николова, тел: 3244 091, е-адреса: Sanja@mchamber.mk


Агенда на настанот
Пријавен лист
Останати документи
Аплицирај електронски / on-line


Контакт адреса :
Стопанската комора на Македонија
ул. Димитрие Чуповски, 13
1000 Скопје
Контакт: Сања Николова
Тел: ++ 389 2 3244091 Факс:++ 389 2 3244088
Контакт Центар : (02) 15015
E-адреса: sanja@mchamber.mk


 

Премиум покровители

Покровители

Силвер покровители

Партнери

Државни институции

Меѓународни институции

© 2008 Стопанска комора на Македонија, задржани сите права