23.01.2019 (Семинар)
Еднодневен семинар: ИНТЕГРАЦИЈА НА МАРКЕТИНГ СТРАТЕГИЈАТА СО ОПШТЕСТВЕНАТА ОДГОВОРНОСТ НА КОМПАНИИТЕ

25.01.2019 (Семинар)
МАРКЕТИНГ ТРЕНДОВИ И АЛАТКИ ЗА 2019 ГОДИНА - КАКО ДА БИДЕТЕ ВО ЧЕКОР СО СВЕТСКИОТ НАПРЕДОК?

25.01.2019 (Повик)
LETTER OF INVITATION for all interested students, graduates etc., to obtain Internships in Macedonian SME’s, related to Activity V.3 “Developing specific custom industry projects in selected DSMEs”

29.01.2019 (Семинар)
УПРАВУВАЊЕ СО ОПАСНИ МАТЕРИИ И ОПАСЕН ОТПАД, СОБИРАЊЕ И ОТСТРАНУВАЊЕ, СКЛАДИРАЊЕ И ДЕПОНИРАЊЕ, РЕЦИКЛИРАЊЕ, ГОРЕЊЕ, КРИТИЧКИ ТОЧКИ И „CASE STUDY“

29.01.2019 (Семинар)
Задолжителни елементи на договорот за вработување, можност за измена на договорот за вработување во делот на плата, работни задачи, забрана за работа на работодавачот, заштита од мобинг преку инспекциски надзор

30.01.2019 (Тренинг обука)
ОБУКА И РАЗВОЈ НА ЧОВЕЧКИТЕ РЕСУРСИ –КРЕИРАЊЕ НА ДОДАДЕНА И УПОТРЕБЛИВА ВРЕДНОСТ ЗА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

30.01.2019 (Семинар)
ПРИСТАП ДО ФИНАНСИИ, ВЕШТИНИ И ОРГАНИЗАЦИЈА – ПРЕДУСЛОВ ЗА УСПЕШНА КОМПАНИЈА

31.01.2019 (Семинар)
ТЕЛЕФОНСКА ПРОДАЖБА (TELESALES)

31.01.2019 (Семинар)
Најнови измени на Законот за јавни набавки - НОВИ ПРАВИЛА ЗА УЧЕСТВО ВО ЈАВНИТЕ НАБАВКИ

01.02.2019 (Семинар)
Планирање, анализа, организација и реализација на работењето во писарница, преку управување со списите и актите во согласност со потребите на организацијата

07.02.2019 (Семинар)
ЕФИКАСНА УПОТРЕБА НА СОЦИЈАЛНИТЕ МЕДИУМИ ПРИ РЕГРУТАЦИЈА НА НОВИ ВРАБОТЕНИ

07.02.2019 (Семинар)
УПРАВУВАЊЕ СО ОПАСНИ МАТЕРИИ И ОПАСЕН ОТПАД, СОБИРАЊЕ И ОТСТРАНУВАЊЕ, СКЛАДИРАЊЕ И ДЕПОНИРАЊЕ, РЕЦИКЛИРАЊЕ, ГОРЕЊЕ, КРИТИЧКИ ТОЧКИ И „CASE STUDY“

14.02.2019 (Семинар)
Еднодневен семинар:DATA MINING КОНЦЕПТИ И ТЕХНИКИ КАКО ОСНОВА НА БИЗНИС АНАЛИЗА

19.02.2019 (Тренинг обука)
Дводневна обука на тема:СТРАТЕГИСКО ПЛАНИРАЊЕ СО ПРИМЕНА НА SWOT МАТРИЦА И КАРТАТА НА ВРАМНОТЕЖЕНИ РЕЗУЛТАТИ (КВР)

19.02.2019 (Тренинг обука)
ОБУКА НА СТРУЧЕН И ДРУГ КАДАР (МЕНТОРИ) ЗА СПРОВЕДУВАЊЕ ПРАКТИЧНА ОБУКА КАЈ РАБОТОДАВАЧИТЕ

21.02.2019 (Семинар)
Најнови измени на Законот за јавни набавки - НОВИ ПРАВИЛА ЗА УЧЕСТВО ВО ЈАВНИТЕ НАБАВКИ

22.02.2019 (Семинар)
Еднодневен семинар: СИСТЕМАТИЗИРАЊЕ НА РАБОТНИ МЕСТА - ЕФИКАСНА КОМУНИКАЦИЈА ВНАТРЕ ВО КОМПАНИЈАТА И МОТИВАЦИЈА НА ВРАБОТЕНИТЕ -

26.02.2019 (Семинар)
УПРАВУВАЊЕ СО ПРОИЗВОДСТВОТО

27.02.2019 (Тренинг обука)
ПОДОБРУВАЊЕ НА ОРГАНИЗАЦИСКАТА УСПЕШНОСТ ПРЕКУ ПОДОБРУВАЊЕ НА ОРГАНИЗАЦИСКАТА КОМУНИКАЦИЈА

03.03.2019 (Советување)
ГРАДЕЊЕ СИЛНИ ОРГАНИЗАЦИСКИ ТИМОВИ ЗА СПРАВУВАЊЕ СО ПРЕДИЗВИЦИ НА РАБОТНОТО МЕСТО

11.04.2019 (Бизнис средби)
Mеѓународни деловни средби за стартап, мали и средни компании од Источна Европа во Диселдорф, Германија

Соопштенија, вести, актуелности - Приказ на содржина

07.06.2016


Актуелно  

БИЗНИС-ПАРТНЕРСТВАТА МОЖЕ ДА ЈА ИНТЕНЗИВИРААТ РАЗМЕНАТА - Македонско-австриски деловни средби во Стопанската комора на Македонија


Стопанските комори на Македонија и на Австрија организираа Македонско-австриски деловни средби, со цел поттикнување на соработката меѓу компаниите од двете земји (7.6.2016 година).
 
Австриската бизнис-делегација имаше можност  да се запознае со можностите за соработка со македонските компании.

Со оглед на составот на бизнис-делегацијата од Австрија, овојпат соработката со македонските фирми беше фокусирана на компании од различни сектори,  и тоа компании кои се занимаваат со преработка на дрво, производство на алати, машини и опрема кои се потребни за производство на технички профили, производство на теренски возила и снабдување со решенија за електрични спојки, како и компании коишто се занимаваат со рехабилитација на болни лица и старечки домови и кои произведуваат специјализирана козметика. 

- Република Македонија е наш долгогодишен пријател и стратешки партнер, а оваа посета, како и останатите посети на австриските бизнисмени, е позитивен одговор на интересот за соработка од двете страни, изјави Герхард Шлатл, економско аташе на Република Австрија во Република Македонија.
 
- Од особена важност за Стопанската комора на Македонија е да се создадат можности за воспоставување директни средби меѓу македонски и австриски компании со цел обезбедување извоз на македонските производи на европските пазари, особено што Република Македонија и регионот имаат потреба од соработка на економски план, особено во партнерство со јака економија, како што е австриската, истакна Јадранка Аризанковска, виш советник во Стопанската комора на Македонија.

- Во Македонија доаѓа најголема австриска бизнис-делегација досега која е заинтересирана да воспостави соработка со македонските компании. Не станува збор за директни инвестиции, туку за пронаоѓање бизнис-партнери и дистрибутери, истакна Герхард Шлатл, економско аташе на Република Австрија во Република Македонија.

Преку шеесетина претставници на 40 македонски компании беа присутни во Стопанската комора на Македонија и имаа средба со австриските компании од различни сектори и тоа од: дрвната и машинската индустрија, опрема и машини за производство на технички профили, физикална и специјализирана козметика. 
 

Република Австрија е четиринаесетти трговски партнер во надворешно-трговската размена на Република Македонија во 2015 година и втор најголем инвеститор во Македонија, но простор за соработка има и треба да се поттикне и да се интензивира соработката меѓу австриските и македонските компании со цел да се зголемени трговска размена од двете страни, бидејќи евидентиран е негативен биланс во трговската размена од 17 милиони САД $.

Вкупната трговска размена во првите 3 месеци од тековната 2016 година изнесува 39,86 милиони САД $, што претставува раст од 10% споредено со истиот период во 2015 година. Извозот изнесува 11 милиони САД $, што претставува значително зголемување од 51%, додека увозното салдо изнесува 28 милиони САД $, или намалување од 0,6% во споредба со истиот период минатата година.

 

М-р Ирена Мојсовска 

Премиум покровители

Покровители

Силвер покровители

Партнери

Државни институции

Меѓународни институции

© 2008 Стопанска комора на Македонија, задржани сите права