28.05.2018 (Семинар)
ОБУКА НА СТРУЧЕН И ДРУГ КАДАР (МЕНТОРИ) ЗА СПРОВЕДУВАЊЕ ПРАКТИЧНА ОБУКА КАЈ РАБОТОДАВАЧИТЕ

29.05.2018 (Семинар)
Еднодневен семинар: ПЛАТА И ДОДАТОЦИ НА ПЛАТА И ДРУГИ НАДОМЕСТОЦИ ОД РАБОТЕН ОДНОС

29.05.2018 (Семинар)
УНАПРЕДУВАЊЕ НА ПРАВOТО ЗА БЕЗБЕДНА И ЗДРАВА РАБОТНА СРЕДИНА (Законска регулатива на БЗР во Р.Македонија)

29.05.2018 (Семинар)
Организација на логистичка поддршка, контрола на работните активности и планови, управување со call центри, телефонска продажба и cold calls, агентска продажба и унапредување на комуникациски канали

30.05.2018 (Семинар)
ЕМПАТИЧНА ПРОДАЖБА - Нова перспектива на продажбата

30.05.2018 (Форум)
Бизнис форум: Франција – Балкан 2018-30.05-01.06.2018, Белград

31.05.2018 (Семинар)
Еднодневен семинар на тема:ОПТИМИЗАЦИЈА НА ЗАЛИХИ – МОДЕЛИ НА УПРАВУВАЊЕ СО ЗАЛИХИ

31.05.2018 (Инфо сесија)
ЈАВНО-ПРИВАТЕН ДИЈАЛОГ ЗА УНАПРЕДУВАЊЕ НА РЕГУЛАТИВАТА И НАЧИНОТ НА СПРОВЕДУВАЊЕ НАДЗОР НАД ПАЗАРОТ

11.06.2018 (Саем)
САЕМ ЗА ГРАДСКО ПЛАНИРАЊЕ, УРЕДУВАЊЕ И ГРАДСКА ЧИСТОТА „TECMA 2018“

11.06.2018 (Семинар)
АНАЛИЗА НА МРЕЖНИОТ СООБРАЌАЈ СО ПОМОШ НА АЛАТКАТА WIRESHARK

12.06.2018 (Семинар)
ДИГИТАЛЕН ПР – КРЕИРАЊЕ ВЕСТИ СО ВРЕДНОСТ

12.06.2018 (Бизнис средби)
БИЗНИС СРЕДБИ во рамки на "CeBIT", 12-15 јуни 2018 Хановер, Германија

12.06.2018 (Форум)
„MINEX EUROPE 2018“- 3. ЕВРОПСКИ ФОРУМ ЗА РУДАРСТВО И ИСТРАЖУВАЊЕ - 12-14.06.2018 СКОПЈЕ

13.06.2018 (Семинар)
Еднодневен семинар:RBT-RISK BASED THINKING - УПРАВУВАЊЕ СО РИЗИК ВО ОРГАНИЗАЦИИТЕ ВРЗ ОСНОВА НА АНАЛИЗИ/РАЗМИСЛУВАЊА ЗА МОЖНИ РИЗИЦИ

19.06.2018 (Бизнис средби)
Бизнис средби „ЕНЕГРА 2018“ 21 јуни 2018 Сараево, БиХ

20.06.2018 (Семинар)
Судски спорови кои произлегуваат од постапките пред управните органи поврзани со Законот за приватизација на градежно земјиште, Законот за утврдување на правен статус на бесправно изградени објекти и Законот за денационализација

21.06.2018 (Семинар)
Eднодневен семинар:ЈАВНИ НАБАВКИ ПО ЕЛЕКТРОНСКИ ПАТ - КОНЦЕПТ ЗА ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ДОВЕРБАТА И ТРАНСПАРЕНТНОСТА ВО ЦЕЛИОТ СИСТЕМ, СО ПОСЕБЕН ОСВРТ НА НОВИНИТЕ ВО НАЦРТ-ЗАКОНОТ ЗА ЈАВНИ НАБАВКИ

21.06.2018 (Семинар)
СОВРЕМЕНИ ТРАНСПОРТНИ ЛОГИСТИЧКИ СИСТЕМИ И РЕШЕНИЈА

07.11.2018 (Бизнис средби)
Бизнис средби ЈИЕ ИТ САМИТ 7-9 ноември 2018 Нови Сад, Србија

Соопштенија, вести, актуелности - Приказ на содржина

22.12.2017


Актуелно  

Одржана седница на Здружението на трговијата – БАРАЊЕ ЗА УКИНУВАЊЕ НА ОДЛУКАТА ЗА ИЗМЕНУВАЊЕ И ДОПОЛНУВАЊЕ НА ОДЛУКАТА ЗА ОРГАНИЗИРАЊЕ И ДЕФИНИРАЊЕ НА УСЛОВИТЕ ЗА ДОСТАВУВАЊЕ НА СТОКА НА ПОТЕСНОТО ГРАДСКО ПОДРАЧЈЕ


Здружението на трговијата при Стопанската комора на Македонија, на седницата одржана на 22.12.2017 година расправаше за Одлуката на Град Скопје за изменување и дополнување на Одлуката за организирање и дефинирање на условите за доставување на стока на потесното градско подрачје со која се забранува доставувањето на стока во периодот од 7:30 наутро до 18:00 часот попладне од 1 декември до 31 март, односно тoа ќе се врши во периодот од 18:00 до 7:30 часот, со запирање и паркирање не подолго од 15 минути.

 

Компаниите-членки на Здружението на трговијата при Стопанската комора на Македонија изразуваат незадоволство од носење одлуки кои директно го засегаат нивното работење без претходна консултација со бизнис секторот.

При тоа, ги истакнаа следните проблеми кои ќе ги предизвикаат измените на Одлуката за организирање и дефинирање на условите за доставување на стока на потесното градско подрачје:

- неможност за прием на стоката во ноќните часови со оглед дека не постојат централни магацини (приемни центри) како во западноевропските држави, а примателите на стоката не работат ноќе или немаат персонал за прием на стока;
- во потесното градско подрачје има градинки, училишта, аптеки, здравствени установи и други институции, во кои нема лица за прием на стоката во предвидените часови, а треба да се има предвид и потребата за дистрибуција на свежа храна во определено време (оброци за деца, за болни, кетеринг-услуги и сл.);
- дополнителни трошоци со оглед на потребата од ангажирање на работници за работа во ноќна смена за која согласно Законот за работни односи се плаќаат дополнителни надоместоци на плата;
- потреба од дополнително ангажирање на работници (продавачи, возачи, магационери), што покрај дополнителните трошоци за компаниите претставува и проблем што на пазарот на труд има недостаток на овие профили на работници поради што компаниите тешко ги обезбедуваат и за работа во прва и втора смена. Ова дотолку повеќе го усложнува проблемот, што всушност ќе треба да се ангажираат работници за определено време – три месеци, односно за периодот за кој важи забраната - од 1 декември до 31 март;
- со ваквата одлука се врши дискриминација на деловните субјекти од различни подрачја, бидејќи за едни подрачја може да се врши дистрибуција во текот на денот, а за други само во предвидените часови со што директно се влијае на условите на работењето на деловните субјекти од различни подрачја;

- дополнителни административни трошоци за пререгистрација на работното време, со оглед дека овие компании се регистрирани за дневно работно време - работа вон регистрирано работно време претставува прекршок за кој инспекциските органи изрекуваат парични казни. Дистрибутерите се регистрирани за работно време од 7:00 до 15:00 часот или од 8:00 до 16:00 часот;
- неможност за истовар на стоката за 15 минути, колку што е дозволено запирањето и паркирањето, имајќи предвид дека истоварот на стоката  трае во зависност од видот и повеќе од еден час, кое време дополнително се зголемува ако истовремено има повеќе дистрибутери. Од друга страна, пролонгирањето на времето предизвикува можност за изрекување казни;
- во ноќните часови проблем ќе биде пристапот до дистрибутивните места поради паркираните возила на резидентите во тие простори;
- загадувањето во ноќните часови е поголемо од дневното време - мерните инструменти бележат поголем број на ПМ честички ноќе и со измените на времето за доставувањето на стока ќе се влијае повеќе на загадувањето. Овие компании не се загадувачи на животната средина бидејќи инвестираат во транспортни возила кои ги исполнуваат еур 5 и еур 6 стандардите, како и хибридните и електричните возила, кои не треба да бидат дел од оваа мерка. Доколку целта е намалување на загадувањето на воздухот со носење на ваква одлука, потребно е контрола на сите возила (лесни и тешки) за исполнетост на овие стандарди. Од страна на дистрибутерите, во централното градско подрачје секојдневно циркулираат помеѓу 40-50 возила. Овие возила придонесуваат во загадувањето од моторни возила со 0,05%, а во вкупното загадување на воздухот помалку од 0,01%;
- зголемување на комуналната хигиена и поголема контрола од страна на инспекциските служби;
- постојат компании кои својата дејност и услуга ја базираат на испорака и монтажа (мебел, техничка опрема, опрема за домаќинство и слично...), па се поставува прашањето што ќе се случи со испораката на стоките и услугите за граѓаните во ова централно градско подрачје? Дали ќе треба да се испорачува и монтира (прави врева) во 2 часот наутро?
- Со носење на ваква одлука се загрозува и јавниот ред и мир на граѓаните во доцните ноќни часови и поради можни поплаки компаниите можат да подлежат на санкции;
- потребна е контрола на издувните гасови на сите возила и нивно маркирање соодветно на степенот на загадувањето со цел исклучување од сообраќај на возилата кои не ги задоволуваат еколошките стандарди, како и креирање на програми за поддршка за набавка на возила кои ги задоволуваат еколошките стандарди.

Со оглед на наведеното, се заклучи следното: донесената Одлука е неприменлива и предизвикува сериозни организациски, административни, технички, кадровски, финансиски и други импликации и го доведува во прашање редовното снабдување на граѓаните, поради што е потребно истата веднаш да биде укината. Бизнис-заедницата ја изразува својата подготвеност активно да се вклучи во процесот на креирање на мерки кои ќе придонесат за намалување на загадувањето во  Скопје.

Љупка И. Самарџиска 

Премиум покровители

Покровители

Силвер покровители

Партнери

Државни институции

Меѓународни институции

© 2008 Стопанска комора на Македонија, задржани сите права