26.03.2018 (Семинар)
Правилна примена на Законот за работни односи во делот на: судска пресуда како основ за продолжување со работа, дополнителна работа

27.03.2018 (Конференција)
КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ФАКТОРИНГ КАКО ФИНАНСИСКО РЕШЕНИЕ КОЕ ОВОЗМОЖУВА РАСТ НА МАЛИ И СРЕДНИ ПРЕПРИЈАТИЈА- 27.03.2018 Скопје

27.03.2018 (Семинар)
ПРАВИЛНИК ЗА БЛАГАЈНИЧКО РАБОТЕЊЕ

28.03.2018 (Семинар)
Заштита на правото на сопственост, стекнување право на сопственост, стварни права на странски физички и правни лица и постапка за експропријација

30.03.2018 (Семинар)
РАЗВИВАЊЕ СТРАТЕГИЈА ЗА НАСТАП НА СОЦИЈАЛНИ МЕДИУМИ

03.04.2018 (Семинар)
КОНТРОЛИНГ ВО МАГАЦИНСКОТО РАБОТЕЊЕ

04.04.2018 (Форум)
МАКЕДОНСКО-СЛОВЕНЕЧКИ БИЗНИС ФОРУМ И ДЕЛОВНИ СРЕДБИ-04.04.2018

10.04.2018 (Бизнис средби)
Меѓународни деловни средби „Мостар“ 10 април 2018 година

12.04.2018 (Семинар)
ЈАВНИ НАБАВКИ ПО ЕЛЕКТРОНСКИ ПАТ - КОНЦЕПТ ЗА ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ДОВЕРБАТА И ТРАНСПАРЕНТНОСТА ВО ЦЕЛИОТ СИСТЕМ, СО ПОСЕБЕН ОСВРТ НА НОВИНИТЕ ВО НАЦРТ-ЗАКОНОТ ЗА ЈАВНИ НАБАВКИ

13.04.2018 (Семинар)
ДЕЈСТВИЈА И ТРАНСАКЦИИ ПРЕЗЕМЕНИ ОД СТРАНА НА ДОЛЖНИКОТ НА ШТЕТА НА ДОВЕРИТЕЛОТ – КАКВА ЗАШТИТА МОЖЕ ДА ДОБИЕТЕ ВО СУДСКА ПОСТАПКА?

13.04.2018 (Бизнис средби)
Меѓународни деловни средби во Бања Лука - ЕЕН мрежа

17.04.2018 (Тренинг обука)
ВЕШТИНИ ВО ФИНАНСИСКОTO РАБОТЕЊЕ

20.04.2018 (Семинар)
Подобрување на репутацијата и имиџот на компанијата преку брзо и ефикасно решавање на жалби, поплаки и неусогласен производ, системски решенија, вештини и решавање на конфликтни ситуации интерно во компанијата и према купувачите

23.04.2018 (Работилница)
ВОВЕД ВО РЕЛАЦИОНИ БАЗИ НА ПОДАТОЦИ

24.04.2018 (Советување)
Вработување согласно одредбите на Законот за работните односи, разлики помеѓу вработувањето на кандидатите според Законот за работните односи и Законот за вработените во јавниот сектор и Законот за административните службеници

Бизнис-настани

21.03.2018 - 21.03.2018


Семинар Стопанска комора на Македонија,  Македонија

ИНКОТЕРМС 2010


Еднодневен семинар на тема:

„ИНКОТЕРМС 2010“

21 март 2018 година, од 12:30 до 16:30 часот
Сала 3 на 3-ти кат, Стопанска комора на Македонија


Семинарот дава одговори на следните прашања:

Што е тоа Инкотермс и зошто 2010?
Зошто секоја фактура во надворешно-трговското работење  содржи Инкотермс правило?
Што значат новите правила DAT и DAP?
Дали на EXW продавачот треба да плати за извозното царинење?
Кога имам контејнер дали треба да употребам FOB или FCA?
Чиј е ризикот кога стоките патуваат со правилото CPT (CPT Skopje)?
Што е разликата помеѓу CIP и CIF?
Дали се покриени сите ризици со осигурувањето по правилото CIF (CIF Solun)?
Зошто е променета FOB точката?
Како да ги користам новите правила Инкотермс 2010?
Зошто и САД од 01.01.2011 година ги користат правилата Инкотермс 2010 и во домашната трговија?
Дали електронската и хартиената комуникација се со иста важност?
Како е регулирана безбедноста при движењето на стоките?
Како влијаат правилата ИНКОТЕРМС 2010 на царинската вредност?
Каква е поврзаноста со новите институтски карго клаузули od 2009 година?
Што плаќа продавачот кога има договорено DDP?
Кои обврски ги имаат страните во секое одделно правило?
Како да се употребува правилно прирачникот за Инкотермс 2010?

 Incoterms® 2010  by the International Chamber of Commerce (ICC)


         Во насока на суштинско разбирање на најупотребуваните термини во меѓународната трговија со кои се олеснува размената на стоки и кои помагаат да се избегнат недоразбирањата меѓу партнерите, Стопанската комора на Македонија,  организира  интерактивен семинар на тема: „ИНКОТЕРМС 2010“, што ќе се одржи на  21.3.2018 година (среда), од 12:30 до 16:30 часот.
  
ПРОГРАМА:

- Што е тоа ИНКОТЕРМС и зошто 2010?
- Кои се предностите на ИНКОТЕРМС?
- Тие се дел од Договорот за ...?
- Што не е ИНКОТЕРМС?
- Поделба во 2 и 4 групи;
- ИНКОТЕРМС и институцските карго-клаузули за осигурување на стока;
- ИНКОТЕРМС и царинската вредност;
- Како да се користат правилата ИНКОТЕРМС 2010?
- Кои се главните карактеристики на ИНКОТЕРМС 2010?
- Кои правила се укинати, а кои се НОВИ?
- Поединечните карактеристики на сите правила ИНКОТЕРМС 2010:
   EXW, FCA, CPT, CIP, DAT, DAP, DDU, FAS, FOB, CFR, CIF.

Целна група:

Семинарот е намененет за: извозници, увозници, шпедитери, транспортери, царински застапници, царински работници, банки, осигурителни компании, трговски консултанти, адвокати, универзитети поврзани со меѓународна трговија, сметководители, финансии и слично.

Предавач:

- Карло Змајшек, консултант со 27-годишно искуство во извозно-увозното работење и носител на авторските права за ИНКОТЕРМС 2010 на македонски јазик со одобрение на Меѓународната трговска комора од Париз.

             Сите учесници на семинарот ќе добијат Практичен прирачник за правилата ИНКОТЕРМС 2010.
 
             Заинтересираните за учество на овој семинар можат да се пријават најдоцна до 15.3. 2018 година.


Агенда на настанот
Пријавен лист
Останати документи
Аплицирај електронски / on-line


Контакт: Елизабета Андриевска-Ефтимова
Тел: ++ 389 2 3244074
Факс:++ 389 2 3244088
Контакт Центар : (02) 15015
E-адреса: beti@mchamber.mk

Контакт: Анита Митревска
Тел: ++ 389 2 3244057
Факс:++ 389 2 3244088
Контакт Центар : (02) 15015
E-адреса: anita@mchamber.mk 

Премиум покровители

Покровители

Силвер покровители

Партнери

Државни институции

Меѓународни институции

© 2008 Стопанска комора на Македонија, задржани сите права