Стопанска комора на Македoнија на Facebook
Стопанска комора на Македoнија на Twitter
Стопанска комора на Македoнија на YouTube
Стопанска комора на Македoнија на YouTube
14.10.2015 (Саем)
12. МЕЃУНАРОДЕН САЕМ „ECOFAIR“ и 11. МЕЃУНАРОДЕН САЕМ „ЕНЕРГЕТИКА“, Белград, Република Србија

14.10.2015 (Тренинг обука)
„Практична обука за благајничко работење, благајнички извештај - задолжителна деловна книга, пресметка на дневници за службени патувања и даночна регулатива“, Скопје, Република Македонија

14.10.2015 (Саем)
ПОСЕТА НА 8. Istanbul Fashion Conference & 31.IAF World Fashion Congress, Истанбул, Турција

15.10.2015 (Бизнис средби)
„Match4Industry“ – бизнис-средби – Коџаели, Турција

15.10.2015 (Семинар)
Промотивно МБА предавање од д-р Јака Вадњал: Тема: “Кога е вистински момент за интернационализација на бизнисот?”, Скопје, Република Македонија

15.10.2015 (Форум)
МАКЕДОНСКО-УНГАРСКИ БИЗНИС-ФОРУМ 15.10.2015, Скопје, Република Македонија

15.10.2015 (Семинар)
Дводневна практична обука:„УПРАВУВАЊЕ СО РИЗИЦИТЕ И СИСТЕМ МЕНАЏМЕНТИТЕ ОД АСПЕКТ НА ПРИМЕНА НА СТАНДАРДИТЕ ISO 9001:2015; ISO14001:2014; OHSAS 18001; ISO/CD 45001; ISO 31000 и ISO/IEC 31010“, Скопје, Република Македонија

19.10.2015 (Саем)
“Халал Иран 2015“ 19-22.10.2015 Техеран, Иран

20.10.2015 (Тренинг обука)
Академија за продажни вештини - втора генерација

20.10.2015 (Настан)
Презентација на Економски факултет - Љубљана

21.10.2015 (Бизнис средби)
Бизнис-средби на Регионалниот саем за иновации во Арад, Романија

21.10.2015 (Бизнис средби)
Компаниска мисија на ИКТ компании од Југоисточна Европа на средби со ИКТ компании од Шведска, на 21 и 22 октомври во Гетеборг, Шведска

22.10.2015 (Конференција)
КОНФЕРЕНЦИЈА - „Кон одржлив транспорт 2015“, Златибор, Р. Србија

26.10.2015 (Семинар)
Новини во законите од даночната област и најновите усогласувања по прекршочната постапка при вршење инспекциски надзор , Скопје, Р.Македонија

28.10.2015 (Форум)
„20 ГОДИНИ ВОСПОСТАВУВАЊЕ ДИПЛОМАТСКИ ОДНОСИ ПОМЕЃУ Р. МАКЕДОНИЈА И Р. РОМАНИЈА“, Плоешти, Р. Романија

28.10.2015 (Бизнис средби)
БИЗНИС-ДЕЛЕГАЦИЈА ОД Р. СРБИЈА ВО ПОСЕТА НА СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА, Скопје, Република Македонија

30.10.2015 (Повик)
ПОВИК ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ НА ГРАДЕЖНИ РАБОТНИЦИ

10.11.2015 (Бизнис средби)
„Саем за директни бизнис средби 2015“ - Братислава, Република Словачка

11.11.2015 (Саем)
САЕМ ЗА ХОТЕЛИ, РЕСТОРАНИ И УГОСТИТЕЛСТВО, Бурса, Р. Турција

12.11.2015 (Семинар)
Советување на тема:„МОЖНОСТИ И НАЧИНИ НА НАПЛАТА НА СПОРНИТЕ ПОБАРУВАЊАОД ДОМАШНИТЕ И СТРАНСКИТЕ ПАРТНЕРИ“, Белград, Р. Србија

18.11.2015 (Бизнис средби)
ДЕЛОВНИ СРЕДБИ НА МАКЕДОНСКИ И РУСКИ КОМПАНИИ- 18.11.2015, Санкт-Петербург, Руска Федерација

06.12.2015 (Саем)
“9-ти Интернационален Саем за Мелничко Преработувачка и Пекарска Индустирја“ (IBEX), Техеран, Иран

26.02.2016 (Конференција)
Меѓународна конференција и саем ,,Новите технологии во образованието“ 26-27 февруари 2016 година, Белград, Србија

Бизнис-настани

22.03.2013 - 22.03.2013


Семинар Стопанска комора на Македонија,  Македонија

Обука за стручно оспособување на меѓународни возачи


Обука за стручно оспособување на меѓународни возачи

22 март 2013 година
12:00-15:00 часот
Стопанска комора на Македонија, сала 1 на 5-ти кат


Согласно Законот за превоз во патниот сообраќај, сите возачи што вршат превоз на патници и стока во меѓународниот патен сообраќај, задолжително мора да поседуваат Сертификат што го издава Министерството за транспорт и врски, чија важност изнесува 5 години и која треба да се продолжи по изминувањето на овој рок.
Сертификатот за учество на возачите во меѓународниот патен сообраќај се издава врз основа на уверение за положен испит, а по претходно спроведена стручна обука за таа цел. За продолжување на еднаш издадениот сертификат за меѓународни возачи  треба повторно да се полага испит, со приложување на Потврда за посетена стручна обука.
Стопанската комора на Македонија согласно Законот за превоз во патниот сообраќај е овластена да врши стручно оспообување на меѓународни возачи. За таа цел, Ве покануваме да се пријавите на обуката која ќе започне на  22 март 2013 година во Стопанска комора на Македонија во сала 1 на 5-ти кат.

Целна група

Стручното оспособување е наменето за сите возачи што вршат превоз на патници или стоки во меѓународниот патен сообраќај, без разлика на основната дејност на компанијата во која што се вработени (автобуски превозници, товарни превозници, увозно-извозни компании, логистички оператори, царински посредници, трговски компании, производни фирми, туристички агенции, заинтересирани приватни лица и др.)
Законска обврска за стручна обука имаат сите возачи вработени во правни лица што се вклучени во меѓународниот патен сообраќај, како и заинтересираните приватни лица-возачи кои по службена основа ќе бидат вклучени во  меѓународниот патен сообраќај и тоа:
 Возачи коишто до сега немаат полагано испит за добивање на Сертификат за меѓународни возачи,
 како и возачи коишто веќе имаат добиено Сертификат на којшто му изминува рокот на важноста од 5 години и чија важност треба да се продолжи за наредниот период.

Содржина на стручното оспособување

Стручното оспособување  на кандидатите - возачи и управители се врши согласно со темите утврдени во “Програмата за полагање на испитот за добивање на сертификат за учество на возачите во меѓународниот патен сообраќај“(„Службен весник на РМ“ бр. 39/07, 4/08, 20/09, 149/09, 38/12, 88/12 и 90/12), со кои се опфатени следните тематски области:

 Безбедност на сообраќајот на патиштата
 Меѓународен превоз на патници
 Меѓународен превоз на стоки


Предавачи:Експерти од соодветната област.

Сите учесници на обуката ќе добијат:
 работен материјал
 потврда за посетена обука.

Заинтересираните за учество на обуката можат да се пријават најдоцна до 20 март 2013 година на наведените контакти.

Во прилог: Пријавен лист;


Агенда на настанот
Пријавен лист
Останати документи
Аплицирај електронски / on-line


Контакт: Митко Митевски
Тел: ++ 389 2 3244015
Факс:++ 389 2 3244088
Контакт Центар : (02) 15015
E-адреса: mite@mchamber.mk

Контакт: Елизабета Андриевска-Ефтимова
Тел: ++ 389 2 3244074
Факс:++ 389 2 3244088
Контакт Центар : (02) 15015
E-адреса: beti@mchamber.mk


 
 
Фотографија: Што претставува Сертификатот Excellent SME MACEDONIA?


 


 
Компанијата бара компании во Македонија за соработка во областа на изработка на дрвени и тапацитани столици - пласман на канадски и американски пазар.

 

© 2008 Стопанска комора на Македонија, задржани сите права