23.04.2018 (Семинар)
ОРГАНИЗАЦИЈА И НАДЗОР НА ДОКУМЕНТИРАН СИСТЕМ НА ИНФОРМАЦИИ ВО КОМПАНИЈАТА И ПРИМЕНА НА ЗАКОНОТ ЗА АРХИВСКО РАБОТЕЊЕ

24.04.2018 (Советување)
Вработување согласно одредбите на Законот за работните односи, разлики помеѓу вработувањето на кандидатите според Законот за работните односи и Законот за вработените во јавниот сектор и Законот за административните службеници

24.04.2018 (Семинар)
МЕНАЏИРАЊЕ НА ВРЕМЕТО ВО ОРГАНИЗАЦИИТЕ (TIME MANAGEMENT)

26.04.2018 (Инфо сесија)
Инфо сесија на тема: Развојни насоки на програмите за советодавни услуги во земјоделието за подобрување на локалната економија

26.04.2018 (Семинар)
Еднодневен семинар: Измени во подзаконската регулатива во областа на противпожарната заштита

27.04.2018 (Семинар)
ЕФИКАСНИ МАРКЕТИНГ КОМУНИКАЦИИ СО ФОКУС НА ДИГИТАЛЕН МАРКЕТИНГ И СОЦИЈАЛНИ МРЕЖИ

30.04.2018 (Семинар)
ПРАВНА ПРИРОДА НА ДОГОВОРИТЕ ЗА ПРЕВОЗ И ШПЕДИЦИЈА, ПРАВА И ОБВРСКИ НИЗ ПРИЗМАТА НА СУДСКАТА ПРАКСА И ВИДОВИ ДОКАЗИ

30.04.2018 (Семинар)
Еднодневен семинар на тема:БАРАЊА НА СИСТЕМОТ ЗА УПРАВУВАЊЕ СО ЕНЕРГИЈА, СПОРЕД БАРАЊАТА НА МЕЃУНАРОДНИОТ СТАНДАРД ISO 50001:2011 ENERGY MANAGEMENT SYSTEM (ENMS)

08.05.2018 (Бизнис средби)
Конференција и меѓународни деловни средби „FUTURE OF BUILDING“ 8-9 мај 2018 година, Виена, Австрија

29.05.2018 (Семинар)
УНАПРЕДУВАЊЕ НА ПРАВOТО ЗА БЕЗБЕДНА И ЗДРАВА РАБОТНА СРЕДИНА (Законска регулатива на БЗР во Р.Македонија)

30.05.2018 (Форум)
Бизнис форум: Франција – Балкан 2018-30.05-01.06.2018, Белград

Соопштенија, вести, актуелности - Приказ на содржина

24.11.2017


Актуелно  

Одржана седница на Регионалната комора со седиште во Штип – ПРЕКУ ЈАВНО-ПРАВАТЕН ДИЈАЛОГ ДО ПОГОЛЕМИ ИНВЕСТИЦИИ ВО РЕГИОНОТ НА ШТИП


На 23.11.2017 година во Општина Штип, Регионалната комора со седиште во Штип одржа седница, на којашто присуствуваше и градоначалникот на Општина Штип, Благој Бочварски. Седницата ја водеше Наум Барзов, претседател на Регионалната комора со седиште во Штип.

 

Градоначалникот на Општина Штип, Благој Бочварски се обрати пред присутните и притоа истакна: „Ова е прва средба со Комората од овој регион и добро е што се случува уште на почетокот на мандатот. Тоа го ветив на граѓаните, дека мора да има тесна соработка со невладиниот сектор, но и со бизнис секторот, кој е моторот што ја движи економијата, создава нови работни места, и пред се`  затоа што ветивме дека домашниот бизнис сектор ќе го израмниме со странските инвеститори. Сакам да порачам дека во рамките на моите ингеренции ќе излезам во пресрет на домашните компании и ќе ги поттикнеме да инвестираат. Тие ќе ја имаат мојата поддршка и ќе им дадам задача да видам колку се подготвени да инвестираат во нашиот град. Наше е со урбанистички планови и парцели да им овозможиме да инвестираат и да отворат нови фабрики и работни места“.

- Со меѓусебна соработка ќе се залагаме да се зголеми економската активност на фирмите од овој регион, а со тоа ќе придонесеме за подигање на стандардот на нашите вработени, на граѓаните кои што живеат во овој регион, -изјави Наум Барзов.

По дискусијата за приоритетните прашања за подобрување на условите на стопанисување од овој регион, членовите на Регионалната комора преминаа на работа по точките од дневниот ред. При тоа, едногласно ја номинираа Злата Басарова од компанијата „Стрмош Неметали“ од Пробиштип, за кандидат за член на Надзорниот одбор на Стопанската комора на Македонија од Регионалната комора со седиште во Штип.

По однос на втората точка, проблемите во примената на законските решенија во процесот на јавни набавки со предлози за нивно надминување во новиот Закон за јавни набавки, Љупка Самарџиска, виш советник во Стопанската комора на Македонија, информираше за досегашните согледувања на Комората за потребата од измени на законските решенија кои го регулираат системот на јавните набавки. Врз основа на дефинираните, но и дополнителните предлози кои беа дадени на оваа седница, како и на седниците на другите облици на организирање и работење на Комората, од страна на членките, Стопанската комора на Македонија ќе ги систематизира сите проблеми, иницијативи и предлози за подобрување на системот на јавни набавки во Република Македонија и ќе ги достави до Бирото за јавни набавки, со цел нивно инкорпорирање во новиот Закон за јавни набавки. Исто така, таа ги информираше присутните за поднесените иницијативи на Стопанската комора на Македонија од 1 јуни 2017 година и статусот на нивна реализација.

Претседателот на Регионалната комора со седиште во Штип ги презентираше програмските насоки за активности на Регионалната комора со седиште во Штип за 2018 година и сугерираше пред присутните сите да се вклучат со свои предлози и идеи во активностите на Регионалната комора, со цел навремено надминување на предизвиците во нивното работење.

Моника Стоичева 

Премиум покровители

Покровители

Силвер покровители

Партнери

Државни институции

Меѓународни институции

© 2008 Стопанска комора на Македонија, задржани сите права