19.02.2018 (Семинар)
Еднодневен семинар:Суспензија на вработениот до конечна одлука на работодавачот, прекувремена работа, право на дополнителна работа

20.02.2018 (Тренинг обука)
Еднодневна обука на тема:УСОГЛАСУВАЊЕ СО НОВАТА ЕВРОПСКА РЕГУЛАТИВА ЗА ЗАШТИТА НА ЛИЧНИ ПОДАТОЦИ (GDPR)

22.02.2018 (Работилница)
Работилница за олеснување на трговијата - 22.02.2018 Скопје

23.02.2018 (Семинар)
Еднодневен семинар:Одговорност за надомест на штета од професионална дејност и осигурување од професионална одговорност

26.02.2018 (Семинар)
ДОГОВОРОТ ЗА ПРОДАЖБА И ТРГОВСКИТЕ СПОРОВИ ВО ВРСКА СО ПРОДАЖБАТА

27.02.2018 (Семинар)
УПРАВУВАЊЕ СО ВНАТРЕШНИ КОНФЛИКТИ ВО КОМПАНИЈАТА (ВЕРТИКАЛНО И ХОРИЗОНТАЛНО) И ПОДОБРУВАЊЕ НА ПЕРФОРМАНСИТЕ НА ВРАБОТЕНИТЕ

27.02.2018 (Бизнис средби)
Меѓународните деловни средби за градежништво и градежни материјали „R + T 2018“

28.02.2018 (Семинар)
КЛУЧНИ МЕНАЏМЕНТ ВЕШТИНИ И АЛАТКИ ЗА УНАПРЕДУВАЊЕ НА РАБОТНИОТ ПОТЕНЦИЈАЛ НА ЧОВЕЧКИТЕ РЕСУРСИ ВО ЈАВНИОТ И ВО ПРИВАТНИОТ СЕКТОР

28.02.2018 (Семинар)
Еднодневен семинар: КОНТРОЛИНГ ВО НАБАВКИТЕ

06.03.2018 (Семинар)
Еднодневен семинар: ВЕШТИНИ ЗА УСПЕШНО ПРЕГОВАРАЊЕ- WIN-WIN -профит, договор и лојални клиенти-

06.03.2018 (Бизнис средби)
Меѓународни деловни средби на Саемот „EcoBuild“ - Лондон, Велика Британија

12.03.2018 (Семинар)
ОПТИМИЗАЦИЈА И УРЕДУВАЊЕ НА РАБОТНОТО МЕСТО ПО 5С МЕТОДОЛОГИЈАТА

13.03.2018 (Семинар)
БЕЗБЕДНОСТ И ЗАШТИТА НА ИНФОРМАЦИИ И ПОДАТОЦИ ВО CLOUD ОПКРУЖУВАЊЕ

27.03.2018 (Семинар)
ПРАВИЛНИК ЗА БЛАГАЈНИЧКО РАБОТЕЊЕ

Соопштенија, вести, актуелности - Приказ на содржина

01.02.2018


Актуелно  

Одржано предавање на тема: „ЕФИКАСНО УПРАВУВАЊЕ СО ВРЕМЕ“ во рамки на активностите на КЛУБОТ НА МЕНАЏЕРИ-ПРЕТПРИЕМАЧИ


          Денес, во време кога животот се движи со многу брзо темпо, многу почесто може да се слушне изреката: Немам време! Можеме да се сетиме колкупати во изминатите неколку месеци сме си помислиле или сме ги чуле некои од овие реченици:
     • ми треба уште малку време;
     • постојано сум во трчање;
     • никогаш немам време за себе;
     • имам толку многу обврски, што прво да сторам;
     • сите се незадоволни од мене бидејќи не стигнувам да одговорам на  работните обврски;
     • фиоките ми се преполни со нерешени предмети. 


 
          Овие и уште којзнае колку реченици, секојдневно ги изговараат илјадници луѓе од различни професии. Денес, сите се во постојана трка со времето.
Точно поради тоа, во изминатите години постојано се изнаоѓале ефикасни средства за планирање на времето, односно се развивал „Time management“ или управувањето со времето, со што се овозможува да се воспостави контрола над сопствениот живот. Впрочем, кога зборуваме за управување со времето, треба да знаеме дека не го управуваме времето, туку се управуваме себе си.
Токму во таа насока беше и второто  предавање на тема: „Ефикасно управување со време“, што се одржа на 1 февруари 2018 година во Клубот на менаџери-претприемачи при Стопанската комора на Македонија, а во соработка со Наташа Алексовска, основач и деловен консултант во компанијата „Вивендум Рацио Солушнс“ од Скопје.
Вистинското управување со времето содржи планирање, поставување приоритети и контролирање. При овој начин на планирање на времето најважна е фазата на определување на вредностите и поставување на приоритетите.

          Главна одлика на овој начин на управувањето со времето е способноста да се  воспостават вредностите и да се утврдат приоритетите. За да се постигнат зацртаните вредности потребно е да се определат долгорочните и краткорочните цели, па потоа да се дефинираат активности за нивното постигнување. На тој начин се успева да се даде еден редослед на животните процеси. Тоа овозможува да се каже не на она што не е важно. Само „со свртувањето на грбот“ на небитните работи,  времето може да се посвети за решавање на оние што се битни.

          Согласно Годишната агенда и денес беше одржан настан кој беше многу корисен за менаџерите во Клубот на менаџери-претприемачи, при што менаџерите имаа можност да ги споделат своите искуства и знаења со реални примери од пракса кои се однесуваа на моделите на управување, со резултати и квалитет во работењето, што поттикна размена на свежи идеи и високо ниво на комуникација.
Следејќи ги трендовите во европските земји од една, но и потребите и барањата на нашите компании од друга страна, преку Клубот на менаџери-претприемачи се креираше алатка која ги поврзува сите бенефити на едно место и услуги се` со цел поддршка на малите и средни компании во насока на пронаоѓање деловни партнери, промоции, соработка на домашните со странските компании и создавање синџири на добавувачи, искористување на ЕУ-фондовите, пронаоѓање партнери. Тоа е возможно благодарение на одличната логистика, поврзаност, но и контактите коишто Стопанската комора на Македонија ги има со домашните и странски институции кои нудат информации, анализи, едукација, но и пронаоѓање партнери.

Валентина Цветковска 

Премиум покровители

Покровители

Силвер покровители

Партнери

Државни институции

Меѓународни институции

© 2008 Стопанска комора на Македонија, задржани сите права