Бизнис-настани

17.12.2018 - 17.12.2018


Семинар Стопанска комора на Македонија, сала 3, 3-ти кат,  Македонија

Откажување на договорот за вработување со отказ од страна на работникот и од страна на работодавачот - дозволеност и забрана на отказ


Еднодневен семинар:

Откажување на договорот за вработување со отказ од страна на работникот и од страна на работодавачот - дозволеност и забрана на отказ (посебна заштита на одредени категории на работници), причини и услови за отказ, основи за престанување на важноста и за прекин на договорот за вработување, неосновани причини за престанок на работниот однос, мирување на правата и обврските од договорот за вработување, разлики помеѓу додатоци и надоместоци на плата, работно време, скратено работно време, распределба на работното време, прекувремена работа, работа во смени, ноќна работа

17.12.2018 година (понеделник)
10:00-15:00 часот
Стопанска комора на Македонија, сала 3 на 3-ти кат

Стопанската комора на Македонија, на 17 декември 2018 година, организира еднодневен семинар на тема: Откажување на договорот за вработување со отказ од страна на работникот и од страна на работодавачот - дозволеност и забрана на отказ (посебна заштита на одредени категории на работници), причини и услови за отказ, основи за престанување на важноста и за прекин на договорот за вработување, неосновани причини за престанок на работниот однос, мирување на правата и обврските од договорот за вработување, разлики помеѓу додатоци и надоместоци на плата, работно време, скратено работно време, распределба на работното време, прекувремена работа, работа во смени, ноќна работа. Во рамките на семинарот ќе бидат опфатени сите специфични аспекти поврзани со темата. Воедно, ќе се направи обид за расчистување на одредени дилеми кои се јавуваат во праксата, поврзани со предметната проблематика.


ПРОГРАМА:

1. Откажување на договорот за вработување:
- Отказ  на договорот за вработување од страна на работникот;
- Отказ  на договорот за вработување од страна на работодавачот; 
- Дозволеност и забрана на отказ (посебна заштита на одредени категории на
  работници).

2. Причини за отказ на договорот за вработување:
- Причини и услови за отказ на договорот за вработување;
- Основи за престанување на важноста и за прекин на договорот за вработување;
- Мирување на правата и обврските од договорот за вработување.

3. Додатоци и надоместоци од плата:
- Право на плата, елементи од кои е составена платата;
- Разлики помеѓу додатоци и надоместоци на плата.

4. Работно време:
- Работно време, скратено работно време и права на работниците кои работат со
  скратено работно време;
- Распределба на работното време, прекувремена работа, работа во смени, ноќна 
  работа.

Предавачи:                              
- м-р Бојана Велковска, судија во Основен суд Скопје  II - Скопје и
- Злате Стојановски, раководител на Одделението за работни односи при 
  Државниот  инспекторат за труд.

За сите учесници на семинарот обезбедено е:
- работен материјал;
- ручек и освежување и
- сертификат за присуство на семинарот.


 Рок за пријавување: 13.12.2018 година.

 

 


Агенда на настанот
Пријавен лист
Останати документи
Аплицирај електронски / on-line


Контакт: Анита Митревска
Тел: ++ 389 2 3244057
Факс:++ 389 2 3244088
Контакт Центар : (02) 15015
E-адреса: anita@mchamber.mk

Контакт: Елизабета Андриевска-Ефтимова
Тел: ++ 389 2 3244074
Факс:++ 389 2 3244088
Контакт Центар : (02) 15015
E-адреса: beti@mchamber.mk


 

Премиум покровители

Покровители

Силвер покровители

Партнери

Државни институции

Меѓународни институции

© 2008 Стопанска комора на Македонија, задржани сите права