24.09.2018 (Семинар)
ОБВРСКА ЗА ИСПЛАТА НА ДИВИДЕНДА СО ОСВРТ НА ПРЕСМЕТКА, НАЧИН НА ИСПЛАТА, ДАНОЧЕН И СМЕТКОВОДСТВЕН ТРЕТМАН

25.09.2018 (Семинар)
5 WHY – 5 ЗОШТО И FISHBONE / ISHIKAWA – РИБЈА КОСКА ДИЈАГРАМ ТЕХНИКИ ЗА СИСТЕМАТСКИ АНАЛИЗИ ЗА ПОСТИГНУВАЊЕ НА ОЧЕКУВАНИ РЕЗУЛТАТИ

26.09.2018 (Семинар)
ЈАВНИ НАБАВКИ ПО ЕЛЕКТРОНСКИ ПАТ - КОНЦЕПТ ЗА ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ДОВЕРБАТА И ТРАНСПАРЕНТНОСТА ВО ЦЕЛИОТ СИСТЕМ, СО ПОСЕБЕН ОСВРТ НА НОВИНИТЕ ВО НАЦРТ-ЗАКОНОТ ЗА ЈАВНИ НАБАВКИ

26.09.2018 (Бизнис средби)
БИЗНИС СРЕДБИ И РЕГИОНАЛЕН БИЗНИС ФОРУМ 26 септември 2018 година, Нови Сад, Србија

27.09.2018 (Семинар)
ИЗГОТВУВАЊЕ НА БИЗНИС ПЛАНОВИ И ЕКОНОМСКИ АНАЛИЗИ

27.09.2018 (Конференција)
Конференција за отпочнување на ЕУ проект на тема: „Пазарно ориентирани вештини за одржливо енергетски ефикасно градење“ (TRAINEE)

28.09.2018 (Семинар)
ОБЕЗБЕДУВАЊЕ НА ПОБАРУВАЊАТА СО ЗАЛОЖНО ПРАВО СУДСКИ СПОРОВИ КОИ ПРОИЗЛЕГУВААТ ОД РЕАЛИЗАЦИЈА НА ЗАЛОЖНО ПРАВО

28.09.2018 (Семинар)
БЕЗБЕДНОСТ НА ИТ-ИНФРАСТРУКТУРА

02.10.2018 (Советување)
ТЕХНИКИ И МЕТОДИ НА ТИМСКА РАБОТА, ЛИДЕРСТВО ВО ТИМОТ И КРЕИРАЊЕ НА ИДЕИ - „BRAINSTORMING“

04.10.2018 (Форум)
ЕДНОДНЕВЕН БИЗНИС ФОРУМ: „DOING BUSINESS WITH FINLAND“ -04.10.2018

05.10.2018 (Семинар)
CONTENT MARKETING – КАКО ДА ЈА СОЗДАДЕТЕ ВИСТИНСКАТА СОДРЖИНА ЗА ВАШИОТ БРЕНД?

10.10.2018 (Семинар)
ЛОГИСТИКА ВО ОРГАНИЗАЦИЈАТА - НАБАВКА, СКЛАДИРАЊЕ И ТРАНСПОРТ

17.10.2018 (Бизнис средби)
Marketplace Austrian food, Виена, Австрија. 17.10.2018

07.11.2018 (Бизнис средби)
Бизнис средби ЈИЕ ИТ САМИТ 7-9 ноември 2018 Нови Сад, Србија

Бизнис-настани

17.05.2018 - 17.05.2018


Семинар Стопанска комора на Македонија,  Македонија

Еднодневен семинар:Објавување слободни работни места, содржина на договор за вработување, ништовни одредби во договорот за вработување, измена на одредбите од договорот за вработувањеЕднодневен семинар на тема:


Објавување слободни работни места, содржина на договор за вработување, ништовни одредби во договорот за вработување, измена на одредбите од договорот за вработување, откажување  договор за вработување и разлики при откажување на договорот за вработување од причини на вина од страна на работникот и од лични причини на страна на работникот, правото на годишен одмор како уставна категорија, право на пропорционален дел од годишниот одмор во зависност од должината на работниот стаж, права на работниците во случај на неискористување на годишниот одмор, надлежности и овластувања на инспекцијата на трудот при вршењето на надзор од областа на работните односи, мерки кои може да ги преземе инспекторот за труд - одлагање на одлука, забрана за вршење дејност на работодавачот, постапка против решенија донесени од страна на инспекторот за труд при вршење надзор од областа на работните односи

17.5.2018 година
10:00-15:00 часот
Стопанска комора на Македонија, сала 1 на 5-ти кат


       Стопанската комора на Македонија, на 17 мај 2018 година, организира еднодневен семинар на тема: „Објавување слободни работни места, содржина на договор за вработување, ништовни одредби во договорот за вработување, измена на одредбите од договорот за вработување, откажување  договор за вработување и разлики при откажување на договорот за вработување од причини на вина од страна на работникот и од лични причини на страна на работникот, правото на годишен одмор како уставна категорија, право на пропорционален дел од годишниот одмор во зависност од должината на работниот стаж, права на работниците во случај на неискористување на годишниот одмор, надлежности и овластувања на инспекцијата на трудот при вршењето на надзор од областа на работните односи, мерки кои може да ги преземе инспекторот за труд - одлагање на одлука, забрана за вршење дејност на работодавачот, постапка против решенија донесени од страна на инспекторот за труд при вршење надзор од областа на работните односи“.
Во рамките на семинарот ќе бидат опфатени сите специфични аспекти поврзани со обврските на работодавачите и работниците кои произлегуваат од работниот однос во Република Македонија. Воедно, ќе се направи обид за расчистување на одредени  дилеми кои се јавуваат во праксата, поврзани со предметната проблематика.

 ПРОГРАМА:

- Објавување слободни работни места;
- Содржина на договор за вработување;
- Измена на одредбите од договорот за вработување;
- Ништовни одредби во договорот за вработување;
- Откажување договор за вработување;
- Разлики  при  откажување договорот за вработување од
причини на вина од страна на работникот и од лични причини на
страна на работникот;
- Правото на годишен одмор како уставна категорија;
- Право на пропорционален дел од годишниот одмор во зависност
од должината на работниот стаж;
- Права на работниците во случај на неискористување на 
годишниот одмор;
- Надлежности и овластувања на инспекцијата на трудот при вршењето на надзор од областа на работните односи;
- Мерки кои може да ги преземе инспекторот за труд - одлагање на одлука, забрана за вршење дејност на работодавачот;
 Постапка против решенија донесени од страна на инспекторот за труд при вршење надзор од областа на работните односи.
ПРЕДАВАЧИ:

    - д-р Лазар Јовевски, доцент на Правниот факултет „Јустинијан Први“ - 
       Скопје;                                
    -  м-р Бојана Велковска, судија во Основен суд Скопје  II - Скопје и
    - Злате Стојановски, раководител на Одделението за работни односи при 
      Државниот  инспекторат за труд.

За сите учесници на семинарот обезбедено е:
- работен материјал;
- ручек и освежување и
- сертификат за присуство на семинарот.


Рок за пријавување: 14.5.2018 година

 


Агенда на настанот
Пријавен лист
Останати документи
Аплицирај електронски / on-line


Контакт: Анита Митревска
Тел: ++ 389 2 3244057
Факс:++ 389 2 3244088
Контакт Центар : (02) 15015
E-адреса: anita@mchamber.mk

Контакт: Елизабета Андриевска-Ефтимова
Тел: ++ 389 2 3244074
Факс:++ 389 2 3244088
Контакт Центар : (02) 15015
E-адреса: beti@mchamber.mk


 

Премиум покровители

Покровители

Силвер покровители

Партнери

Државни институции

Меѓународни институции

© 2008 Стопанска комора на Македонија, задржани сите права